Književnost

U NUB RS promovisan zbornik radova "Andrićeva ćuprija"

U NUB RS promovisan zbornik radova "Andrićeva ćuprija"
U NUB RS promovisan zbornik radova "Andrićeva ćuprija"

Zbornik radova sa međunarodnog simpozijuma o Andriću "Andrićeva ćuprija" promovisan je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Riječ je o kapitalnom djelu koje čine referati pročitani na 5. simpozijumu u Višegradu, koji je održan 2012. godine na temu ''Ivo Andrić: Na Drini ćuprija", i specijalno pripremljeni radovi u okviru međunarodnog projekta "Ivo Andrić u evropskom kontekstu (2007  - 2015)".

Branko Tošović, profesor sa Univerziteta u Gracu i rukovodilac projekta "Ivo Andrić u evropskom kontekstu" i priređivač publikacije, napomenuo je da su tekstovi podijeljeni u četiri tematska okvira, i to: "Opšti dio", "Književnost", "Jezik" i "Prilozi".

"Zbornik ima više od 1.000 stranica i to je prvi rad takve vrste jer je kompleksno proučen njegov roman 'Na Drini ćuprija' sa književnih, kulturno-istorijskih i jezičkih aspekata", pojasnio je Tošović. 

Napomenuo je da je vrijednost projekta u tome što se formira nova generacija koja posmatra i proučava Andrića na drugi način i njima se daje šansa da se bave ovim velikanom na poseban i neopterećen način.

Zbornik sadrži 72 priloga, 43 iz književnosti, 23 iz lingvistike, dva iz opšte problematike i četiri priloga čiji su autori stručnjaci iz oblasti književnosti, jezika i kulture iz 12 zemalja.

"Ovaj projekat je započet prije šest godina u vrijeme kada je Andrić došao pod nekakvu čudnu lupu, da su i njega i njegovo stvaralaštvo počeli da stavljaju pod upitnik", istakao je Tošović.

Podsjetio je da je Andrić od svih pisaca iz bivše Jugoslavije najproučavaniji pisac, ali da istovremeno nijedan pisac ne izaziva toliko pitanja kao on. Prema Tošovićevom mišljenju, to je iz razloga što je dobio Nobelovu nagradu, imao vrlo neobičan život, kao i što je počeo sa nekom idejom koju su nazvali integralno jugoslovenstvo.

Cilj projekta da se detaljno prouči Andrićevo djelo

"Cilj projekta nije da se ulazi u politiku, ni da se govori o Andriću, nego da se proučava njegovo djelo. Zbog toga smo ove prve tri istraživačke faze posvetili đačkom periodu, periodu Austrougarske, odnosno od 1912. godine kada piše prve pjesme i treći period je u sjenci dva svjetska rata", kazao je.

Cjelina je zaokružena periodom kada slavni pisac stvara svoje najznačajnije romane, a to su "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica".

Narodna i univerzitetska biblioteka RS je suizdavač ovog izdanja, a Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica ove kulturne institucije, napomenula je da je veoma važno da nacionalna biblioteka bude dio ovog projekta.

Tošović je odlučio da svoju biblioteku iz Graca, koja ima oko šest hiljada ili sedam hiljada publikacija, pokloni NUB RS u vidu legata.

Prvi dio knjiga stigao je juče, iako je to simbolična brojka od 80 djela s obzirom na to da je profesor doputovao autobusom.

Profesor Tošović je na kraju istakao da je ove godine održan drugi simpozijum u Gracu posvećen romanu "Travnička hronika", te da upravo sada pripremaju zbornik koji će biti prezentovan na sljedećem simpozijumu 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije