Književnost

U fokusu afirmacija domaćih pisaca

U fokusu afirmacija domaćih pisaca
U fokusu afirmacija domaćih pisaca

Na 11. međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, koji je počeo u četvrtak naveče, predstavljeno je i književno stvaralaštvo Republike Srpske, a do nedjelje, do kada traje ovaj praznik pisane riječi, fokus predstavljanja RS biće afirmacija domaćih pisaca i kulturna saradnja.

Na štandu RS predstavljena su najznačajnija izdanja objavljena u periodu između dva sajma. U zvaničnom programu učestvuju pisci Berislav Blagojević i Ranko Pavlović, a posebno za ovu priliku je štampano i dvojezično izdanje "Srce ptice i srce čovjeka".

"Učešće na ovom sajmu na najkorisniji način predstavlja ne samo izdavaštvo, već književno i uopšte kulturno stvaralaštvo RS u ovoj nama prijateljskoj zemlji", rekao je Pavlović.

Učešće na sajmu je svrstano u zvanični program obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Tim povodom će biti održana predavanja i promocija djela sa ovom tematikom. Između ostalog, Željko Vujadinović, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, održaće predavanje na temu "Sarajevo 1914" na Univerzitetu Macedonia.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Solunu učestvuje oko 400 izlagača, a u paralelnim događajima, radionicama, diskusijama planirano je da prisustvuje oko 80.000 posjetilaca.

Na sajmu će biti izložena i djela izdavačke produkcije Radio-televizije Republike Srpske. Učešće Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Na solunskoj smotri pisane riječi ove godine predstaviće se i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, koja na ovom sajmu učestvuje od njegovog osnivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije