Književnost

Udruženje književnika RS obilježilo dvije decenije rada

Udruženje književnika RS obilježilo dvije decenije rada
Udruženje književnika RS obilježilo dvije decenije rada

Udruženje književnika RS obilježilo je u utorak značajan jubilej, 20 godina postojanja, a želja predstavnika i članova Udruženja je da ono u budućnosti nastavi raditi u kontinuitetu, kao i da bude na usluzi i za korist onima koji se bave pisanom riječju.

Ovaj svečani trenutak u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor bio je i povod za prisjećanje imena koja su ispisala mnogobrojna djela. Tako su posthumno povelje dodijeljene Nikoli Koljeviću, Branku Milanoviću i Vladimiru Nastiću. Njih su zaslužili i  književnici Simo Klarić, Predrag - Gugo Lazarević, Dara Sekulić, Miljko Šindić, Rank Pavlović, Ranko Risojević i Ranko Preradović. Veče su stihovima uveličali pisci iz RS, ali i Srbije.

Tokom dvije decenije, Udruženje je mijenjalo predsjedničku strukturu, ali je imalo i nekoliko prekida u radu. Jovanka Stojčinović-Nikolić je trenutno na čelu UK RS, a napomenula je da su razlozi finansijske prirode uglavnom bili glavni uzrok prekida u radu ovog udruženja. Da ovog puta ne bi sve trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, govori i obećanje Gorana Mutabdžije, ministra prosvjete i kulture RS, da će učiniti sve kako bi UK postalo institucija koja će u regionu, ali i svijetu predstavljati književno stvaralaštvo pisaca iz RS.

A, šta književnici misle o obnavljanju rada Udruženja možda najbolje opisuje izjava banjalučkog pisca Bore Kapetanovića, koji je istakao da "nam je kultura kao pornografija za slijepe".

"Ne vidi se, ali se osjeća. Mi smo večeras osjetili da se ipak nešto po pitanju kulture dešava. I nadamo se da će ova mlada djevojka izrasti u jednu zrelu ženu", dodao je Kapetanović u svom stilu.

Na ovoj svečanoj večeri pročitane su i čestitke Milorada Dodika, predsjednika RS, kojem je Upravni odbor Udruženja književnika dodijelio povelju i pod čijim je pokroviteljstvom organizovan ovaj jubilej. Čestitku povodom 20 godina od osnivanja Udruženja književnika uputila je i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije