Književnost

Umro poljski pjesnik Tadeuš Ruževič

Umro poljski pjesnik Tadeuš Ruževič
Umro poljski pjesnik Tadeuš Ruževič

VARŠAVA - Tadeuš Ruževič, jedan od najistaknutijih poratnih poljskih pjesnika i dramskih pisaca, umro je u 93. godini u Vroclavu.

"Svijet je izgubio jednog od najvećih pjesnika. To je ogroman gubitak za kulturu", izjavio je Jaroslav Broda, direktor odjeljenja za kulturu u Vroclavu gdje je Ruževič živio od 1968.

Ruževič je potekao iz umjetničke porodice; njegov mlađi brat Stanislav bio je jedan od vodećih poljskih reditelja, dok je starijeg brata Januša, takođe pjesnika, ubio Gestapo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Bio je najtalentovaniji među onima koji su počeli da objavljuju odmah nakon 1945", napisao je svojevremeno poljski pisac i nobelovac Časlav Miloš.

"Suprotstavljajući scene rata, čiji je bio svjedok, sa ukupnom baštinom Evropske kulture, dosegao je do negacije literature jer je djelovala poput laži koja prekriva užase koje čovjek čini svom bližnjem", naveo je Miloš.

Pišući van postojećih književnih tokova, prevođen na nekoliko jezika, Ruževič je bio jedan od najinovativnijih umjetnika svoje generacije, kao i jedna od ključnih figura poljskog "Teatra Apsurda", o čemu svjedoči njegova najpoznatija predstava "Kartoteka" iz 1961.

Autor je 15-ak zbirki pjesama, među kojima se ističu "Nemir" (1947), "Crvena rukavica" (1948), "Srebrni klas" (1955) i "Glas anonima" (1961), kao i 12 pozorišnih djela, od kojih kritika izdvaja komade "Svjedoci ili naša mala stabilizacija" (1962) i "Klopka" (1982).

Pisao je i scenarije za film i nastavio da objavljuje poeziju i u desetoj deceniji života.

Nekoliko puta predlagan za Nobelovu nagradu za književnost, dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima je Evropska nagrada za književnost, koja mu je dodijeljena 2007. za životno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije