Književnost

"Zov okeana" nije plagijat, dok sud drugačije ne dokaže

"Zov okeana" nije plagijat, dok sud drugačije ne dokaže
"Zov okeana" nije plagijat, dok sud drugačije ne dokaže

NOVI SAD - Matica srpska smatraće Barbaru Novaković autorom zbirke pjesama "Zov okeana" sve dok nadležna sudska instanca ne dokaže da je riječ o plagijatima, saopšteno je iz Matice srpske.

U saopštenju koje je potpisao  predsjednik Matice Dragan Stanić navodi se da je izvjesna Katarina Savkov  optužila Novakovićevu  da je u  "Zovu okeana", knjizi objavljenoj u ovogodišnjoj matičinoj ediciji "Prva knjiga", plagirala neke njene pjesme.

Savkovljeva je svoje optužbe kojim osporava autorstvo pjesama koje je Novakovićeva objavila u "Zovu okeana"  prijavila  Vladislavi Gordić Petković, uredniku  edicije "Prva knjiga".

U međuvremenu, navodi  Stanić, putem interneta javila se još jedna osoba, koja tvrdi da je Novakovićeva neovlašćeno iskoristila i njene pjesme u "Zovu okeana".

Stanić  tvrdi da Matica nije nadležna da ispituje autorstvo Novakovićeve  nego da je to u isključivoj nadležnosti višeg suda. 

Uprkos toj činjenici, naglašava Stanić, predsjedništvo Matice srpske je na sjednici od 24. novembra ove godine formiralo komisiju od kompetentnih ljudi  sa zadatkom da ispita sve okolnosti vezane za zbirku pjesma "Zov okeana", koju je potpisala Barbara Novaković.

Predsjednik Matice naglašava  da uredništvo  edicije "Prva knjiga" pri izboru rukopisa koje će objaviti, isključivo vodi računa o njihovom umjetničkom kvalitetu i to u "dobroj vjeri"  da su oni djelo onih koji su ih i potpisali.

Stanić izražava žaljenje i nezadovoljstvo  što je najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija dovedena u kontekst nečasnih radnji, kao i što su mladi ljudi upleteni u takve, etički i pravno nedozvoljene književne odnose.

Matica srpska svoju ediciju "Prva knjiga"  ustanovila je 1957.  godine, a cilj te edicije je  da podstakne  mlade pisce  da ispolje svoju kreativnost, kao i da dobiju  priliku  da književnoj i kulturnoj javnosti Srbije predstave svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije