Muzika

Ajron Mejden ponovo u Beogradu pred 20.000 ljudi

Ajron Mejden ponovo u Beogradu pred 20.000 ljudi
Ajron Mejden ponovo u Beogradu pred 20.000 ljudi

BEOGRAD - Hevi metal grupa Ajron Mejden u utorak uveče je ispod Beogradske tvrđave održala koncert na kome je svirala svoje stare hitove uz zdušnu pomoć pirotehnike, i uspjela da privuče isti broj posjetilaca kao na prethodna dva nastupa u glavnom gradu Srbije.

Iako su se po društvenim mrežama i internet forumima mogle čuti žalbe ljubitelja Ajron Mejdena na cijene karata, od 2.990 do 4.500 dinara, koncert je bio izuzetno dobro posjećen.

Kako je policija rekla, ispod Kalemegdana se okupilo 20.000 ljudi, a toliko je posjetilaca bilo i na prethodna dva koncerta Ajron Mejdena u Beogradu - u Hali jedan Beogradskog sajma 2006. godine i u Kombank Areni 2009. godine.

Britanski bend se nalazi na turneji "Maiden England", na kojoj, kao 1988. godine, u vrijeme slavnog, konceptualnog albuma "Seventh Son Of A Seventh Son", koristi binu ukrašenu džinovskim "santama leda" i svira pjesme iz tog perioda svoje karijere.

Nastup je počeo u zakazano vrijeme, u 21 sat, a na video bimovima su se - po ugledu na turneju "Seventh Tour Of A Seventh Tour" (1988-1989) - mogle vidjeti sante leda kako se krune i lome. Potom je šestočlani bend, predvodjen pevačem Brusom Dikinsonom istrčao na "arktičku binu" i zasvirao "Moonćild", uz horsko pevanje publike.

Potom su Ajron Mejden prešli na "Can I Play With Madneš", najveći hit sa "Seventh Son Of A Seventh Son", a Brus Dikinson, čiji je glas bio u odličnoj formi, poručio je posetiocima koncerta: "Vrišti za mene, Beograde", što je i dobio, uz mahanje srpskim zastavama.

Dikinson, basista Stiv Haris, bubnjar Niko Mekbrejn i gitaristički trojac Dejv Marej, Adrijan Smit i Janik Gers bili su uigrani i vrlo raspoloženi, a zvučna slika bila je daleko bolja nego na prethodna dva koncerta, koja su održana u zatvorenom prostoru.

U redovnom dijelu nastupa, Ajron Mejden su, po očekivanju, odsvirali neke od svojih najvećih hitova, poput singlova "2 Minutes To Midnight" (1984), "The Trooper" (1983), "The Number Of The Beast" (1982), "Run To The Hills" (1982) i "Wasted Years" (1986), ali i pesme koje su retko na repertoaru benda: "The Prisoner" (1982), "Revelations" (1983) i "Phantom Of The Opera" (1980).

Pred izvodjenje "Revelations", Dikinson je rekao publici da joj je ova turneja posljednja prilika da neke od tih pjesama čuje uživo.

Vrhunac koncerta bilo je izvodjenje desetominutne, naslovne pesme sa "Seventh Son Of A Seventh Son" tokom koje se na pozornici pojavila džinovska lutka mumuficiranog ubice Edija, maskote grupe Ajron Mejden, koja je bila obučena kao prorok i imala kristalnu kuglu.

Edi se još nekoliko puta pojavio na bini, a njegova verzija visoka šest metara, obučena kao gusar sa mačem u ruci, prošetala se medju članovima benda za vreme hevi metal standarda "Run To The Hills".

Pirotehnika je bila na vrhunskom nivou - vatra je šikljala iz "santi leda", izbijala iz rupe u Edijevoj lobanji i prskala u ritmu muzike. U vazduhu se povremeno osjećao barut, kao i jara na koži.

Regularni dio koncerta završen je himničnom "Fear Of The Dark" (1992), koju je publika sve vrijeme pjevala, i pjesmom "Iron Maiden" (1980), a potom se bend povukao, i pred prvi bis se začuo slavni govor Vinstona Čerčila iz Drugog svjetskog rata u kojem on poručuje da se Britanija "nikada neće predati".

To je bio uvod u "Aces High" (1984), hit inspirisan Bitkom za Britaniju, tokom kojeg je Brus Dikinson, inače pilot na čarter letovima, nosio pilotsku kapu.

Koncert, dug sat i 38 minuta, završen je sa "The Evil That Men Do" (1988) i "Sanctuary" (1980).

Ovo je bio ukupno šesti put da Ajron Mejden svira u Beogradu, a prva tri bila su osamdesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije