Muzika

B.B. King se vraća delti Misisipija

B.B. King se vraća delti Misisipija
B.B. King se vraća delti Misisipija

GRINVUD - Legendarni bluz gitarista B.B. King biće sahranjen u subotu, 30. maja, u muzeju posvećenom njegovom životu u Indijanoli, malom gradu u delti Misisipija, gdje je njegova karijera i počela prije više od 60 godina.

Pogrebna procesija krenuće sa aerodroma u Memfisu, odakle će njegovo tijelo iduće srijede biti prenijeto u Hendi Park u Memfisu gdje je King stekao slavu, a potom će Rutom 61, često nazivanom "autoputem bluza", biti prenijet do Indijanole.

Mimohod pored tijela biće organizovan 29. maja u B.B. King muzeju u Indijanoli, dok će služba biti organizovana dan kasnije u obližnjoj baptističkoj crkvi Bel grouv, a privatna sahrana u muzeju te večeri.

Dobitnik 15 "Gremija" i član Rokenrol dvorane slavnih, B.B. King je rođen kao Rajli B. King u porodici nadničara 32 kilometra od Indijanole u malenoj zajednici Delte po imenu Berkler 16. septembra 1925.

Poslije razlaza roditelja, odgajila ga je baka u obližnjoj varošici Kilmajkl. Preselio se u Inijanolu kada je imao 17 godina i mladost je proveo tu vozeći traktor na plantaži i svirajući gospel i bluz u crkvama, klubovima, na ulicama i radiju prije nego što se preselio u Memfis 1948.

King je imao kuću u Las Vegasu gdje je preminuo 14. maja u 89. godini, ali je veći dio života proveo na turneji. Svake godine od 1980. svirao je u Indijanoli, koji je smatrao svojim rodnim gradom.

Bio je jedan od najboljih gitarista svih vremena i izvršio je ogroman uticaj na generacije bluz i rok muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije