Muzika

"Banjalučanke" pred domaćom publikom

"Banjalučanke" pred domaćom publikom
"Banjalučanke" pred domaćom publikom

BANJALUKA - Tradicionalni cjelovečernji gala koncert ženskog kamernog hora "Banjalučanke" biće održan 7. decembra, na Svjetski dan horskog pjevanja, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, s početkom u 20 časova.

"Banjalučanke" su jedini horski ansambl iz BiH koji se i ove godine pridružio planetarnom događaju kakav je Svjetski dan horskog pjevanja, koji se, prema tradiciji, obilježava svake prve nedjelje u decembru.

Nakon jedne od najuspješnijih sezona u istoriji ansambla i osvajanja olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi, u Letoniji, hor "Banjalučanke" je spreman za tradicionalni decembarski nastup pred domaćom publikom, koji će ove godine biti konceptualno nešto drugačiji.

"Imajući u vidu da smo osvajanjem olimpijskog zlata u Rigi zaokružili jednu uspješnu višegodišnju rezultatsku konstantu i potvrdili kontinuitet kvalitetnih koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, odlučili smo se da kroz naš ovogodišnji tradicionalni godišnji koncert napravimo svojevrsnu rekapitulaciju našeg rada u prethodnih pet godina te u tom smislu publici ponudimo najbolje i nama najdraže kompozicije koje su repertoarski obilježile naš rad u prethodnom periodu", kazao je Mladen Matović, umjetnički rukovodilac i dirigent hora.

Koncert će tematski biti podijeljen na tri dijela, u okviru kojeg će prvi dio obuhvatiti zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha. Drugi dio će činiti kompozicije inspirisane folklorom Balkana, sa kojima su "Banjalučanke" briljirale na međunarodnoj takmičarskoj sceni, dok će treći dio koncerta obuhvatiti popularniji repertoar, te atraktivne horske obrade nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije