Muzika

"Banjalučanke" žele opravdati dosadašnje rezultate

"Banjalučanke" žele opravdati dosadašnje rezultate
"Banjalučanke" žele opravdati dosadašnje rezultate

BANJALUKA - Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, ženski kamerni hor "Banjalučanke" se nalazi pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na Evropskom horskom prvenstvu, koje će biti održano u njemačkom gradu Magdeburgu od 5. do 12. jula.

Najveće i najznačajnije kontinentalno horsko takmičenje organizuje Svjetska horska asocijacija "Interkultur - Musica Mundi". Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, ženski kamerni hor "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik RS i BiH.

Takmičenje će okupiti više od dvije stotine horova iz čitave Evrope, a zahvaljujući prethodnim rezultatima i osvajanju olimpijskog zlata u Rigi prošle godine, "Banjalučanke" su se direktno kvalifikovale za učešće u najvišem rangu takmičenja -  "Grand Prix of Nations". 

Matović je naglasio da je, imajući u vidu broj zemalja učesnica, izuzetna čast i privilegija biti predstavnik svog grada i države na jednom takvom takmičenju.

"Daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, ovaj put odlazimo potpuno rasterećeni jer je krajem prošle godine došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu i prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Magdeburgu je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti pred predstojeću Svjetsku horsku olimpijadu, koja će biti održana polovinom sljedeće godine u Sočiju", kazao je Matović.

Dodao je da su vrijedno i predano radili skoro punih šest mjeseci, te da vjeruje da će uz maksimalan angažman i dobru koncentraciju ostvariti zapažen rezultat.

Samo takmičenje u Magdeburgu konceptualno je podjeljeno u tri nivoa - prvi nivo podrazumijeva takmičenje u "Open Competition" iz kojeg se najbolji horovi kvalifikuju u drugi, viši rang takmičenja "Championship Competition" i na kraju, najbolji horovi iz ovog takmičarskog nivoa se kvalifikuju za učešće u trećem, najvišem rangu - "Grand  Prix  of  Nations".

Sve horove će ocjenjivati sedmočlani  stručni žiri,  sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

U prethodnih  šest  godina  hor "Banjalučanke" je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni. Hor je takođe osvojio i dva olimpijska srebra na prethodnim horskim olimpijadama u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, te najveći uspjeh u istoriji hora - olimpijsko zlato osvojeno na posljednjoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi.

Nošnje

Mladen Matović, umjetnički rukovodilac i dirigent "Banjalučanki", još jednom je podsjetio i na podršku koju dobijaju i od kolega iz banjalučkih kulturno-umjetničkih društava.

"Koristimo priliku i da posebno zahvalimo CKUD 'Veselin Masleša', koje  će nam ustupiti autentične narodne nošnje iz naših krajeva, a koje će nam pomoći da scenski i vizuelno kompletiramo svoj nastup u kategoriji tradicionalne muzike", naveo je Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije