Muzika

Banjalučka filharmonija gostovala u Beogradu

Banjalučka filharmonija gostovala u Beogradu
Banjalučka filharmonija gostovala u Beogradu

Manifestacija "Koncert na dar", kojom je u Beogradu proslavljen Dan Republike Srpske, održana je u subotu u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

Kao specijalni gost koncerta nastupila je Banjalučka filharmonija, a posjetioci su još mogli čuti i vidjeti i akademski hor "Obilić", AKUD "Branko Krsmanović", te soliste Snežanu Savičić-Sekulić, Ivu Brkovića i Darka Marića, kao i dirigente Darinku Matić-Marović i Vanesu Kremenović.

Na koncertu su, između ostalih, izvedene i kompozicije "Slovenski marš", "Tamo daleko" i "Marš na Drinu".

"Bilo je zaista zadovoljstvo ponovo sarađivati sa Banjalučkom filharmonijom. Hvala celom ansamblu, na čelu s Ivanom Otaševićem i Vanesom Kremenović. Želim im puno uspeha u daljem radu", kazala je Savičić-Sekulićeva.

Koncertu, koji je poklon Narodne skupštine RS parlamentu Srbije, prisustvovali su Nebojša Stefanović, predsjednik Skupštine Srbije, i poslanici, Kolegijum Narodne skupštine RS, kao i Odbor parlamenta Srpske za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje. U sklopu programa okupljenima su se obratili i predsjednici dva parlamenta.

Igor Radojičić, predsjednik Skupštine RS, naveo je da je Srpska proslavila 22. rođendan, koji se može opisati stihovima Jove Jovanovića Zmaja.

"Pođem, klecnem, idem, zastajkujem. Sa tih nekoliko riječi mogu se opisati dvije decenije RS. Pošli smo na dug put, na njemu smo više puta zastali, pokleknuli pod pritiskom stranih uticaja i domaćih raskola, kriza i tranzicija", zaključio je Radojičić.

Stefanović je ocijenio da je koncert Banjalučke filharmonije u Beogradu poseban kulturni događaj, koji simboliše bratske odnose Srbije i RS, te dokaz da su neke vrijednosti iznad vremena i da treba čuvati mostove saradnje Beograda i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije