Muzika

Dosanjan san o olimpijskom zlatu

Dosanjan san o olimpijskom zlatu
Dosanjan san o olimpijskom zlatu

BANJALUKA - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz grada na Vrbasu osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj olimpijadi horova u glavnom gradu Letonije.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, hor je nastupio u najvišem rangu takmičenja - "The Championship Competition", u okviru kategorije tradicionalne muzike.

"Nakon dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodne dvije horske Olimpijade koje su održane u Kini i SAD, konačno smo dosanjali san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu najuspješnije generacije ansambla, te dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije 'Muzika Mundi'. Višemjesečne aktivne pripreme su urodile plodom i želim javno da čestitam svakoj članici hora na ovom podvigu i istorijskom uspjehu za naš ansambl",  rekao je Matović.

Banjalučki CKUD "Veselin Masleša" ustupio im je autentične narodne nošnje iz naših krajeva, koje su im pomogle da scenski i vizuelno kompletiraju svoj nastup.

Tokom trajanja Olimpijade posebno je promovisana kompozicija "Anđeo u vašem srcu", čiji je autor Matović, kojom su članice ansambla univerzalnim jezikom muzike pozvale međunarodnu javnost da pomogne u obnovi poplavljenih područja.

"Nakon kraćeg odmora tokom avgusta, pred horom 'Banjalučanke' će se naći novi izazovi. Želja nam je da tokom septembra napravimo veliki koncert na tvrđavi Kastel, a nakon toga slijede pripreme za buduća takmičenja, te za premijerno izvođenje nekoliko djela savremenih domaćih autora",  ističe Matović.

Imajući u vidu ogroman broj zemalja učesnica Olimpijade, a u želji da učešćem pruži puni doprinos ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku i region, hor je od Svjetske horske asocijacije dobio mogućnost da promoviše sve aktivnosti i načine na koje se može pomoći ugroženom stanovništvu i Srpskoj.

Olimpijada u Rigi okupila je oko 500 horova iz 80 zemalja, a "Banjalučanke" su jedini kamerni hor iz Republike Srpske i BiH koji je zahvaljujući rezultatima u prethodnoj godini ispunio olimpijsku normu i ostvario pravo direktnog učešća na ovom prestižnom takmičenju.

Predstavnici i članice hora zahvalni su gradu Banjaluka i svim republičkim institucijama i prijateljima ansambla koji su direktno ili indirektno pomogli njihov odlazak i učešće na ovom prestižnom horskom takmičenju.

Gavranović čestitao zlatnim djevojkama

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, čestitao je Ženskom kamernom horu "Banjalučanke" osvajanje zlatne medalje na Svjetskoj olimpijadi horova u Rigi.

"Najiskrenije vam čestitam na osvojenoj zlatnoj medalji i zahvaljujem što svojim ugledom i uspješnim radom proslavljate naš grad na najbolji mogući način", naveo je Gavranović u čestitki.

Istakao je da će grad nastaviti da prati umjetničke rezultate koji doprinose njegovoj kulturnoj afirmaciji i podržaće sve talentovane izvođače koji stvaraju u duhu izrazito posvećenog timskog rada i uspješnih nastupa.

Cvijanović: Dokazujete kvalitet i nesporan talenat

I Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, prezadovoljna je uspjehom Ženskog kamernog hora "Banjalučanke".

"U ime Vlade RS i svoje ime želim da vam čestitam osvajanje zlatne medalje na Svjetskoj olimpijadi horova u Rigi u Letoniji. Svojim konstantno dobrim rezultatima na svjetskim takmičenjima dokazujete kvalitet i nesporan talenat. To ste potvrdili i osvajanjem zlatne medalje na ovom prestižnom takmičenju u konkurenciji 500 horova iz 80 zemalja. Vjerujem da ćete i u narednom periodu nastaviti da, sa uspjehom, njegujete i predstavljate muzičko stvaralaštvo RS na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni", navodi Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije