Muzika

Dva zlata "Srbadije" u Italiji

Dva zlata "Srbadije" u Italiji
Dva zlata "Srbadije" u Italiji

BIJELJINA - Hor "Srbadija" iz Republike Srpske osvojio je dvije zlatne medalje u kategoriji mješovitih horova i folklora na međunarodnom festivalu horova "Isola del sole Grado" u Italiji.

Predsjednik "Srbadije" Stevan Čukić rekao je Srni da je festival u Gradu na sjeveru Italije od 1. do 5. oktobra okupio takmičare iz cijelog svijeta, Nigerije, Rusije, Litvanije, Italije, Slovenije, Kine, Indonezije i Švedske.

Prema njegovim riječima, u kategoriji mješovitih horova "Srbadija" se predstavila pravoslavnom muzikom, a u kategoriji foklora prikazali su publici tradicionalne igre srpskog naroda, koristeći izvorne instrumente frulu, gajde i dvojnice.

U revijalnom nastupu već proslavljeno Crkveno pjevačko društvo iz Bijeljine predstavilo se izvođenjem duhovne muzike.

Na festivalu u Italiji nastupilo je 40 pjevača hora "Srbadija", a njihovo učešće na ovom prestižnom takmičenju finansijski je podržao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija", obnovljeno je pod istim imenom 1992. u Bijeljini, u gradu u kome je 1898. i osnovano.

U proteklih 15 godina ovaj hor je održao više stotina nastupa na koncertima i drugim kulturnim manifestacijama kako u BiH, tako i u inostranstvu. Značajna su učešća na festivalima horske muzike Lincu, Rimu, Kamerinu, Hanoveru, Budimpešti, Vernigerode, i drugim svjetskim scenama, te pjevanje na bogosluženjima i organizovanja na stotine koncerata.

Repertoar je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora. Hor je organizator međunarodnog festivala horske muzike "Majske muzičke svečanosti", koje su, ove godine, održane dvanaesti put.

Čestitka premijera RS

Željka Cvijanović, premijer RS, čestitala je Srpskom crkvenom pjevackom društvu "Srbadija" iz Bijeljine osvajanje dvije zlatne medalje.

"U ime Vlade RS i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom uspjeha u Italiji. Osvajanje dvije zlatne medalje na ovom značajnom horskom takmičenju potvrdilo je vaš veliki talenat i predan rad, a RS je predstavljena u svijetu, u najljepšem svjetlu", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije