Muzika

Festival postavio visoke standarde

Festival postavio visoke standarde
Festival postavio visoke standarde

BANJALUKA - Hor "Beli anđeo", koji njeguje repertoar različitih epoha pod dirigentskom palicom Katarine Božić iz Beograda, otvorio je u četvrtak naveče 11. "Banjalučke horske susrete 2014" u hramu Hrista Spasitelja. Na otvaranju su nastupili i hor sveštenika Eparhije banjalučke i mješoviti hor SPD "Jedinstvo" .

Nemanja Savić, dirigent Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", koji organizuje "Horske susrete", istakao je da su i ove godine publici ponuđeni interesantni koncerti, ugledni gosti i stručna predavanja u vezi sa statusom horske muzike kod nas.

"Tokom proteklih godina održavanja festivala prošlo je više od 80 horova, 2.000 pjevača i više hiljada posjetilaca, ljubitelja horske muzike. Na ovogodišnjem festivalu nastupiće 13 horova, od čega je sedam iz Banjaluke. Svakako jedan od ciljeva festivala je omasovljenje i popularizacija horskog pjevanja", istakao je on. 

Dodao je da, otkako su se u Banjaluci počeli održavati i organizovati "Horski susreti", želja im je bila da publici ponude najkvalitetnije i najbolji muzičke sadržaje.

Cilj manifestacije, kako je istakao, i jeste da se horovi iz drugih gradova upoznaju i razmijene umjetnička izvođenja i horske pjesme.

Ansambl "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke ove godine će prvi put nastupiti na manifestaciji, koja se završava u subotu.

Prema Savićevim riječima, iz Beograda dolazi AKUD "Ivo Lola Ribar" s  renomiranim dirigentom Milovanom Pantićem, koji gaji šaroliki repertoar.

Objašnjava da je riječ o horu koji je ostvario vrhunske umjetničke domete na mnogim međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, istakao je da se ovim festivalom na najljepši način promoviše horska muzika.

"Ovaj festival je definitivno postavio visoke standarde u kulturi Banjaluke i Republike Srpske", dodao je on.

Prije zvaničnog otvaranja, u Kulturnom centru Banski dvor nastupili su članovi dječjih horova "Jedinstva" i đaci Muzičke škole "Vlado Milošević".

"Zaista, svi horovi su jako napredovali i bilo je veliko zadovljstvo slušati njihove nastupe pred prepunom salom njihovih vršnajka, a i starijih koji su došli da ih podrže", kazao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije