Muzika

Godina u znaku grupe Nirvana

Godina u znaku grupe Nirvana
Godina u znaku grupe Nirvana

Američki grad Aberdin, rodni grad Kurta Kobejna, ubuduće bi mogao slaviti sedmicu preminulog frontmena slavnog rok sastava "Nirvana".

Ovo su najavili gradonačelnik Bil Simpson i Gradsko vijeće nakon što je u četvrtak odlučeno da se "Dan Kurta Kobejna" slavi svake godine na dan njegovog rođenja, 20. februara.

To se pojavilo kao izvjesna mogućnost, s obzirom na to da se još izrađuje detaljan plan proslave.

"Stanovnici Aberdina mogu opravdano biti ponosni na ulogu koju je naša zajednica igrala u životu Kurta Kobejna, kao i na to što smo internacionalno prepoznati zbog povezanosti s Kobejnom i njegovim umjetničkim dostignućima", navodi se u proglasu grada, čiji će kompletan sadržaj biti pročitan naglas 12. februara.

U znak dobrodošlice u grad, Kobejnu u čast, već je postavljena rečenica "Come As You Are", što je ime koje nosi jedna od njegovih najpoznatijih pjesama.

Hokvijem, grad pored Aberdina, slaviće ove godine "Dan Nirvane", a planirano je da obilježavanje bude 10. aprila. Naime, Kobejn je u ovom gradu udaljenom svega četiri milje od njegovog rodnog mjesta, živio neko vrijeme, zajedno sa Krisom Novoselićem, basistom "Nirvane".

"Oni su velika čast za kompletnu zajednicu. Kurt i Kris su dio naše zajednice, a mi treba da poštujemo naše sinove i njihove velike uspjehe", kazao je Džek Darni, gradonačelnik Hokvijema.

"Nirvana" će 10. aprila biti primljena i u Rokenrol kuću slavnih.

"Želio bih da zahvalim odboru koji je odlučivao o tome, zato što je prepoznao ono što smo zaista bili - čisti rokenrol. Narvno, veliku zahvalnost dugujemo i fanovima, jer bez njih ne bi bili gdje jesmo", zaključio je Dejv Grol, bubnjar "Nirvane" i sadašnji frontmen popularnih "Foo Fighters".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije