Muzika

Guča uz protest i ženu s trubom

Guča uz protest i ženu s trubom
Guča uz protest i ženu s trubom

Tradicionalnom zdravicom domaćina, uz podizanje saborske zastave i intoniranje himne manifestacije "Sa Ovčara i Kablara", danas je svečano otvoren 54. sabor trubača u Guči. Ipak, ovogodišnji sabor ostaće jedinstven i po tome što je prvi put uz otvaranje održan i protest, ali i što će na njemu nastupiti žena.

Domaćin ovogodišnje manifestacije, predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, poručio je da Sabor snaži prijateljstvo među narodima.

"Ovo je najveća svetkovina ljubavi, prijateljstva, druženja i veselja uz zvuke trube radosnice i nadam se da će trajati još mnogo godina", rekao je Andrić prilikom otvaranja.

Danas je u Guči otvorena i izložba radova samoukih slikara i vajara Dragačeva.

Jedini ženski takmičar među trubačima u Guči je Danijela Veselinović iz Arilja, student trube na novosadskoj Muzičkoj akademiji.

Mladomir Sretenović, predsjednik opštine Lučani i saborskog odbora, naglasio je da se ova manifestacija svrstava među najveće i najljepše sabore u Srbiji i da njeni posjetioci šalju dobru sliku o zemlji i narodu.

U trenutku otvaranja pred Spomenik trubaču stiglo je oko 500 radnika Industrijskog kombinata "Guča - Farmakom Šabac", koji su protestovali zbog neisplaćenih plata. Na čelu protestne kolone bio je upravo Sretenović. To je prvi put u protekle 54 godine da je u Guči na dan otvaranja Sabora održan bilo kakav protest.

U raznim programima na Saboru će nastupiti 1.080 učesnika, a takmičenja počinju danas u 18 časova, kada će se nadmetati mladi trubači iz Srbije. Dva sata kasnije je i međunarodno takmičenje, kada će nastupiti deset trubačkih orkestara.

Finalno takmičenje trubača za "Zlatnu trubu" je u subotu, a u nedjelju, tačno u podne, biće održan koncert pobjedničkih orkestara, kada će nastupiti najbolji orkestar, prva truba, truba publike. Specijalni gosti na Saboru biće trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević.

Prvi posjetilac

Prvi posjetilac koji je stigao na Sabor trubača u Guči je Vladiša Petrović (49) iz sela Strmosten, na planini Belajnici kod Despotovca.

On je ove godine 30. put došao u Guču pješice. Krenuo je iz svog sela 29. jula i prepješačio 250 kilometara. Petrović je izračunao da je za 30 godina do Guče prepješačio 6.500 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije