Muzika

Hor "Banjalučanke" spreman za Svjetsku horsku olimpijadu u Rigi

Hor "Banjalučanke" spreman za Svjetsku horsku olimpijadu u Rigi
Hor "Banjalučanke" spreman za Svjetsku horsku olimpijadu u Rigi

Nakon višemjesečnih aktivnih priprema, Udruženje umjetnika "Art Puls" sa ponosom najavljuje odlazak Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" na najveće i najrespektabilnije takmičenje - Svjetsku horsku olimpijadu, koja će od 9. do 19. jula 2014. godine biti održana u Rigi, glavnom gradu Letonije i zvaničnoj evropskoj prijestonici kulture za 2014. godinu.

Olimpijada će okupiti oko 500 horova iz 80 zemalja, a "Banjalučanke" su jedini kamerni hor iz Republike Srpske i BiH, koji je zahvaljujući rezultatima u prethodnoj godini ispunio olimpijsku normu i ostvario pravo direktnog učešća na ovom prestižnom takmičenju.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, hor će nastupiti u najvišem rangu takmičenja - "The Championship Competition", u okviru kategorije tradicionalne muzike, a učesnike će ocjenjivati sedmočlani  stručni žiri,  sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

"Imajući u vidu broj zemalja učesnica, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Na prethodnoj horskoj olimpijadi, koja je održana u Sjedinjenim Američkim Državama, hor je ostvario istorijski rezultat osvojivši olimpijsko srebro i daćemo sve od sebe da i ovog puta odbranimo rezultat iz SAD, naravno ne odustajući od borbe za zlatnu medalju", kaže Matović.

Iz Uprave hora ističu da su zahvalni svim gradskim i republičkim instancama, te vjernim prijateljima ansambla bez čije dugogodišnje podrške ne bi uspjeli u svojoj misiji kulturne i globalne afirmacije ovih prostora. 

"Koristimo priliku i da se javno zahvalimo CKUD 'Veselin Masleša' koje  će nam ustupiti autentične narodne nošnje iz naših krajeva, a koje će nam pomoći da scenski i vizuelno kompletiramo svoj nastup u kategoriji tradicionalne muzike", navodi Matović.

Pjesma "Angel in your heart" i apel za pomoć poplavljenima biće izvedeni u okviru programa Olimpijade

Imajući u vidu katastrofalne posljedice nezapamćenih poplava koje su zadesile našu zemlju i čitav region, hor "Banjalučanke", u želji da da svoj puni doprinos u ovoj teškoj situaciji, pokrenuo je čitav niz različitih aktivnosti, a jedna od njih je animiranje međunarodne javnosti kroz internacionalne takmičarske nastupe.

"U tom smislu, posebno želimo da naglasimo činjenicu da je naš olimpijski tim od strane Svjetske horske asocijacije dobio mogućnost da u danima održavanja ove olimpijade promoviše sve humanitarne aktivnosti i akcije koje se sprovode u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a kroz koje se može pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima", govori Matović i dodaje da je, u svrhu animiranja međunarodnog faktora u podršci poplavljenim područjima, komponovao i na engleskom jeziku napisao pjesmu "Angel in your heart" ("Anđeo u tvom srcu").

Pjesmu, kojom će cjelokupna međunarodna javnost biti pozvana da nam pomogne u obnovi zemlje, ovih dana studijski su snimile članice hora.

"Ona i apel za pomoć biće izvedeni u okviru programa Olimpijade u Rigi, a nakon toga će nastaviti svoj život i biti izvođena i emitovana u svakoj prilici u okviru koje može ispuniti svoju osnovnu namjenu i funkciju", dodaje Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije