Muzika

Hulahoop najbolji demo bend "Jelen Demofesta"

Hulahoop najbolji demo bend "Jelen Demofesta"
Hulahoop najbolji demo bend "Jelen Demofesta"

BANJALUKA - Slovenački bend Hulahoop pobjednici su sedmog izdanja ''Jelen Demofesta'', najvećeg regionalnog festivala demo bendova, koji je završen je u subotu naveče na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a publika je u revijalnom dijelu programa uživala u nastupima već dokazanih Brand New Heavies i Urban & 4.

Program na Kastelu je počeo nešto ranije od očekivanog, nastupima 13 demo bendova, koji su tokom prethodne dvije večeri izborili prolaz u veliko finale. Publika je pružila veliku podršku najtalentovanijim mladim muzičarima, koji su im se odužili još boljim nastupima, a nakon njih je svirkom benda M.O.R.T. započeo revijalni dio programa.

Sinjani su se vratili pred ''Jelen Demofest'' publiku kako bi joj predstavili stvari sa albuma snimljenog nakon prošlogodišnje pobjede na festivalu. Prisutni su, izgleda, pomno pratili njihov rad, jer su veliki broj pjesama otpjevali zajedno sa hrvatskim zvijezdama u usponu, time dajući potvrdu da je M.O.R.T. odradio veoma dobar posao u prethodnih godinu dana.

Ključni trenutak večeri je bilo proglašenje pobjednika. Prethodno je najboljim banjalučkim bendom proglašen Brutal Protest, a nagradu za najboljeg novinara je dobio Haris Suljović, urednik portala muzickazona.ba. Nagradu publike glasanjem na oficijelnom sajtu dobio je banjalučki Benefit, a njihovi sugrađani iz sastava Shangai Street Fight, dobili su nagradu Play Teama, koja podrazumijeva produkciju video materijala.

Posljednje večeri je uvertiru pružila objava imena osvajača individualnih nagrada. Tako je priznanje „Plavi bas“ za najboljeg basistu odnio Lovro Velušček iz benda Low Peak Charlie, brendirana Jack Daniel's gitara za najboljeg gitaristu je dodijeljena Marku Bagariću iz sastava Garage in July, dok je najboljim bubnjarem proglašen Luka Žižić iz grupe Shewa, pa je njemu pripao unikatni doboš bubanj proizvođača MANIC drum.

Potom je objavljeno da je treće mjesto u demo takmičenju osvojio spomenuti Low Peak Charlie, bend iz Slovenije, koji je, tako, dobio binsku opremu u vrijednosti od 2.000 evra. Ista nagrada, ali u vrijednosti od 3.000 evra, pripala je tuzlanskom Punkartu, kao vicešampionima. Na kraju, titula najboljeg demo benda je prvi put u istoriji festivala otišla u Sloveniju. Pobjednik sedmog Jelen Demofesta postao je pop funk bend Hulahoop, koji je, uz pohvale žirija na račun njihove muzike i sjajnog vokala, dobio i glavnu nagradu – snimanje albuma, te video spota u produkciji MTV-a.

Ponovni izlazak pobjednika na pozornicu, publika je toplo pozdravila, a potom je binu preuzeo ''Damir Urban'' i njegov bend 4. Od početne „Ona zove se nebo“, Urban je ostvario odličan kontakt sa posjetiocima, brzo stvarajući jedinstven ambijent, po kojem su njegovi nastupi poznati.

„Mi smo samo petorica ljudi na sceni i nismo prvi put pred vama. Hvala vam što i dalje dolazite u ovolikom broju“, iskreno se obratio prisutnima.

Specifičnim glasom i jednako jedinstvenim pokretima, Damir je publici prenosio veliku količinu energije, a trenuci usijanja su, očekivano, dostignuti pri izvođenju pjesama „Budi moja voda“, „Mjesta za mene“ i „Mala truba“, koje su fanovi s njim uglas otpjevali. Odličan nastup je završen na kreativan način, melodijskom rapsodijom u kojoj je veliku ulogu odigrao i jedan mali radio-tranzistor.

Glavne zvijezde finalne večeri su, ipak, bili Brand New Heavies. Acid jazz i funk sastav iz Velike Britanije iza sebe ima decenije rada, a to je bilo očito od prvog trenutka kada su stupili na binu. Mnogočlani bend je gitarsko-duvačkom kombinacijom stvorio raskošan zvuk, koji je još od početnih „Never Stop“ i  „Dream On Dreamer“ rasplesao neumorne posjetioce.

Šarolikim tonovima je parirala i odjeća članova benda, pa su za 80 minuta svirke u potpunosti oživjeli duh vremena kada je funk bio na vrhuncu popularnosti. Iskusni muzičari su se odlično nadopunjavali sa mladom pjevačicom Dawn Joseph, koja je svojom energijom i fantastičnim vokalnim sposobnostima dokazala da je njeno nedavno pridruživanje bendu bilo odličan potez. Londonska osmorka je komunikacijom sa publikom, vrhunskim zvukom i stvaranjem rasplesane atmosfere na pravi način zatvorila festival, pozdravljajući usput naučenom riječju: „Živjeli!“

Dok je trajao after party, mnogi su već sumirali utiske, uglavnom dolazeći do istog zaključka, da je sedmi ''Jelen Demofest'' zaista bio najveći Demofest do sada.

Posljednje izdanje festivala je imalo i humanitarni karakter, te su prikupljane knjige, školski pribor i igračake za najmlađe, koji će biti donirani ugroženima u nedavnim poplavama. Takođe, banjalučki bend Sopot je u saradnji sa festivalom organizovao i akciju prikupljanja sredstava za kolege iz etno sastava Iva iz Doboja, čije su prostorije i oprema uništene u spomenutim poplavama.

Banjalučki ''Jelen Demofest'' ove godine se održavao od 17. do 19. jula, a tokom tri festivalska dana publika je pored nastupa demo sastava i bogatog pratećeg programa mogla čuti brojne regionalne i inostrane muzičke zvijezde, kao što su Max Romeo, Guano Apes, te Eyesburn i Hladno pivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije