Muzika

Izložba rok fotografija otvara "Jelen Demofest"

Izložba rok fotografija otvara "Jelen Demofest"
Izložba rok fotografija otvara "Jelen Demofest"

BANJALUKA - Osmi "Jelen Demofest" će biti otvoren 16. jula izložbom fotografija "Sjenke zvuka", autora Nemanje Ðorđevića u galeriji banjalučkog Doma omladine, a postavka će biti pred posjetiocima tokom sva tri dana festivala.

Na fotografijama su prikazane siluete poznatih muzičara nastale na koncertima u Srbiji i regionu. Svaka od njih je specifična po tome što dočarava atmosferu samog koncerta, gdje identitet izvođača ostaje nepoznat.

"Trudio sam se da izaberem radove koji su karakteristični za određeni bend kako bi posmatrač probao da prepozna o kome se zapravo radi. Nadam se da sam u tome i uspio", kaže Ðorđević.

Drugog dana festivala u sklopu dnevnog programa "Jelen Demofest 08" biće predstavljen projekat pod nazivom "Živa biblioteka", koji sprovodi Helsinški parlament građana Banjaluke u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije "Jednakost za sve".

To je metod socijalne intervencije za promovisanje poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, te služi borbi protiv diskriminacije.

Knjige u "Živoj biblioteci" su, zapravo, prave osobe koje predstavljaju različite grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, a sa kojima posjetioci biblioteke mogu razgovarati, postavljati im pitanja, diskutovati i slično.

Zainteresovani će imati priliku da razgovaraju sa 11 osoba od kojih svaka predstavlja jednu knjigu, a bitna karakteristika "Žive biblioteke" je ta što se ona zasniva na autentičnosti, te je svaka "knjiga" zasnovana na istinitoj priči.

Tako od živog čovjeka posjetioci dobijaju na licu mjesta odgovore koje traže, slušaju njihova iskustva i upoznaju se sa njihovim viđenjima, što je vjerovatno djelotvorniji metod u razbijanju predrasuda od klasičnog čitanja knjiga.

Pored toga, na taj način mladi mogu saznati dosta novih stvari o ljudima iz svoje sredine, ali i o sebi samima, a sam metod "Žive biblioteke" je kao takav značajan, jer podstiče i promoviše dijalog i razumijevanje i otvara mnoga važna pitanja o kojima se u našem društvu govori mahom pristrasno, neobjektivno ili senzacionalistički.

Glavni program "Jelen Demofesta 08" će biti održan od 16. do 18. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a pored 32 demo bendova i regionalnih izvođača, nastupiće i poznati internacionalni izvođači "Gentleman", "Triggerfinger" i "Eagles of Death Metal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije