Muzika

Kozara etno zagrijao srca Banjalučana

Kozara etno zagrijao srca Banjalučana
Kozara etno zagrijao srca Banjalučana

Deseti festival "Kozara etno", koji je okupio kulturno-umjetnička društva iz šest zemalja, završen je u ponedjeljak uveče izložbom nošnji i suvenira, nastupima učesnika i koncertom etno grupe "Trag" na platou ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Takmičari koji su došli iz inostranstva kažu da su uživali boraveći u najljepšem gradu Srpske, a dašak tradicije koju su prenijeli na banjalučke ulice bio je i te kako primijećen.

Daria Mihalkova, članica ansambla iz Bugarske, objasnila je da se njihov ansambl na festivalu predstavio šopskim i pirinskim plesom.

"Šopski ples je brz i temperamentan, a pirinski je nastao na istoimenoj planini i on je laganiji i nježniji", kazala je Mihalkova.

Ansambl iz Francuske oduševio je prisutne svojim plesom na štulama, za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Jedna od članica grupe  "Lous Crabots de Semisens" iz  Francuske istakla je da su se u Banjaluci sjajno proveli i da su zahvalni na prilici da upoznaju BiH. Nada se da će doći ponovo, ali i ugostiti Banjalučane.

Rajko Radusinović, predsjednik  KUD "Piskavica", rekao je da je cilj festivala da kultura bude stavljena u funkciju turizma.

"Najmanje 20 evropskih zemalja je za ovih deset godina učestvovalo na festivalu, a rezultat je veliko zadovoljstvo naših gostiju koji veoma cijene naše gostoprimstvo i atmosferu tokom trajanje cijelog festivala", rekao je Radusinović.

Na ovogodišnjem "Kozara etnu" učestvovali su ansambli iz Francuske, Makedonije, Bugarske, Srbije, Italije i BiH. Prvi put učestvovala je i grupa iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije