Muzika

Muzički list NME objavio listu od 500 najboljih pjesama

Muzički list NME objavio listu od 500 najboljih pjesama
Muzički list NME objavio listu od 500 najboljih pjesama

Pjesmu "Smells Like Teen Spirit" grupe "Nirvana" muzički magazin "NME" je proglasio najboljom pjesmom svih vremena.

Ovaj ugledni muzički list juče je objavio listu 500 najboljih pjesama ikada i u prvih pet su se našle i "Love Will Tear Us Apart", "Joy Division", "I Feel Love" Done Samer, "How Soon Is Now", "The Smiths" i na petom mjestu "Last Nite" "The Strokes".

"Smels Like Teen Spirit" jedna je od posljednjih pjesama napisanih za "Nirvanin" album "Nevermind", kojim su se probili na tržište 1991. godine. "NME" ju je tada opisao kao "šok za sistem", a kao singl bila je na sedmom mjestu najslušanijih u Velikoj Britaniji.

Međutim, Kurtu Kobejnu, frontmenu kultnog sastava, pjesma se ubrzo smučila.

"Razumijem da je sa komercijalne strane to dobra pjesma, ali je previše uglađena za moj ukus", rekao je on 1993. godine.

On je takođe tada na pitanje kako se osjeća što je njihov album "Nevermind" postao vladalac muzičkog svijeta, odgovorio: "To je kao da ste na 16. mjestu, samo sada oko vas ima više ljudi koji vam se uvlače u dupe".

Kratak vijek "Nirvane" se okončao Kobejnovim samoubistvom aprila 1994. godine, ali je popularnost grupe nastavila da raste tokom godina koje su uslijedile. Više od osam godina kasnije, "You Know You're Right", nedovršeni demo sa posljednjeg okupljanja u studiju, našao se na radijskim plejlistama širom svijeta.

Listu "NME" sastavili su njihovi novinari tako što su sastavljali svoje liste 50 najboljih albuma. Te liste ukrštane su sa listama top 50 pjesama svake godine kako bi se stvorila lista od 500 najboljih pjesama o kojima je ovaj uticajni muzički magazin pisao. U oktobru prošle godine ovaj muzički magazin je proglasio "The Queen Is Dead" benda "The Smiths" najboljim albumom svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije