Muzika

Muzički talenati ponovo na pozornici tvrđave Kastel

Muzički talenati ponovo na pozornici tvrđave Kastel
Muzički talenati ponovo na pozornici tvrđave Kastel

Banjalučki muzički festival Jelen Demofest odabrao je imena 35 demo bendova, koji će ukrstiti instrumente i takmičiti se za prestižne nagrade i priznanja, na sedmom izdanju festivala od 17. do 19. jula na tvrđavi Kastel.

Izvođači su odabrani po visokim kriterijumima šestočlanog žirija, a prve dvije takmičarske večeri nastupiće 18, odnosno 17 sastava. Šansu da se u velikom finalu ponovo pokažu u najboljem svjetlu, i tako pokušaju završiti među najbolja tri, od spomenutih 35, imaće svega 10 bendova sa najviše osvojenih bodova.

Priliku da pokažu šta znaju, dobili su sljedeći bendovi, a navedeni su abecednim redom, nezavisno o broju bodova, koje im je žiri dodijelio:

•        And the Kid, Zagreb

•        Applesauce Lorraine, Kranj

•        Artan Lili, Beograd

•        Benefit, Banjaluka

•        Broken Ideas, Zagreb

•        Čaras, Kragujevac

•        Echo Ega, Kragujevac

•        Frontman, Kragujevac

•        Garage in Juny, Osijek/Požega

•        Hod, Beograd

•        Hulahoop, Kamnik

•        Itch, Beograd

•        Ivana Picek, Zagreb

•        Ivica, Pančevo

•        Jenki Zu, Brčko

•        Krešo i kisele kiše, Rijeka

•        Lolita, Koprivnica

•        Lorna Wing, Beograd

•        Low Peak Charlie, Primorska/Ljubljana

•        Manitou, Nikšić

•        Milost, Đurđenovac

•        Omladinac, Subotica

•        Organizam, Beograd

•        Pitchwise, Beograd

•        Punk Art, Tuzla

•        Quarter Buz, Beograd

•        Robinovi Hudovi, Banjaluka

•        Seven Mouldy Pigs, Zagreb

•        Shanghai Street Fight, Banjaluka

•        Shewa, Sinj

•        Svemir, Zagreb

•        Swimming Pigs, Beograd

•        Vizija, Skoplje

•        Voodoo Mojo, Banjaluka

•        Zoon Politikon, Podgorica

Oni koji su ove godine odlučivali ko će se ove godine takmičiti na bini Jelen Demofesta, od čak 457 prijavljenih izvođača, te će takođe ocjenjivati najbolje demo sastave regiona na samom festivalu su muzičari Rambo Amadeus, poznat i kao Svjetski Mega Car, Davor Gobac, harizmatični frontmen Psihomodo Popa, Branislav Babić Kebra, pjesnik i vokal benda Obojeni program, te jazz gitarista Dušan Jevtović i režiser Zoran Marković Zonjo iz humorističko-muzičke trupe The Books of Knjige, kao i Brankica Janković, direktorica Jelen Demofesta.

Takođe, žiri će dobiti pojačanje za vrijeme festivala, pa će se tokom glasanja na tvrđavi Kastel već navedenim članovima žirija pridružiti i Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel, te Zlatko Nojkov, marketing menadžer Molson Coorsa za  BiH.

Trećeplasirani takmičar osvojiće binsku opremu u vrijednosti 2.000 evra, vicešampion dobiće 3.000 evra za binsku opremu, a najbolji demo bend čeka 5.000 evra, što uključuje i nagradu profesionalnog snimanja albuma i video spot u MTV produkciji.

Nagrađen instrumentom biće najbolji basista festivala, dok će najbolji bubnjar kao nagradu dobiti doboš za svoj set, a Jelen Demofest ne zaboravlja ni lokalnu scenu, pa će najperspektivnijem banjalučkom sastavu biti uručeno 1.000 evra.

Podsjećamo, sedmi Jelen Demofest donosi do sada najbogatiji revijalni program, pa će nakon takmičarskih nastupa publika uživati u nastupima svjetski priznatih i poznatih izvođača. Na Kastelu će tako nastupiti njemački rok sastav Guano Apes, koji će promovisati svježe studijsko izdanje "Offline", te reggae zvijezda Max Romeo sa Jamajke, koji donosi u Banjaluku tople karipske note. Takođe, sviraće i popularni regionalni bendovi, pa će se sa bine Jelen Demofesta čuti hitovi Damira Urbana & 4, te Hladnog piva i grupa Eyesburn.

Svi progamski sadržaji Jelen Demofesta biće besplatni, a generalni sponzori festivala su Jelen pivo, kompanija m:tel i Huawei.

 

BIOGRAFIJE ČLANOVA ŽIRIJA

Rambo Amadeus

Antonije Pušić, u muzičkom svijetu poznat pod nekoliko pseudonima, a najpoznatijije svakako Rambo Amadeus, sebe predstavlja kao muzičara, pjesnika i medijskog manipulanta, a mi ga ove godine predstavljamo kao jednog od osmorice velikih sudija Jelen Demofesta. Kum krilatice "turbo folk", izopačene devedesetih godina, od početka karijere 1988. godine do danas je ostao originalno ime rock žanra, te tvorac duhovitih i satiričnih tekstova, koji pokreću publiku i cijelo društvo. Kombinujući klasične rock rifove sa etno, rap i funk zvucima, "rudar koji je snimio ploču" je širom bivše Jugoslavije nastupao, osvajao brojna srca i oduševljavao svojim britkim jezikom i nevjerovatnom energijom. Stoga, takmičari ne bi trebalo da se uvrijede ako ih Rambo Amadeus Svjetski Mega Car nagradi svojom "turbo" oštricom.

Davor Gobac

Vjerovatno ne postoji ljubitelj muzike sa prostora bivše Jugoslavije, bez obzira na dob, pol i muzičke afinitete, kojem ime Davor Gobac ne zvuči poznato. Od svoje 13. godine, frontmen kultnog sastava Psihomodo Pop se bavi muzikom, a njegova energija ne jenjava. Štaviše, upravo po svojim energičnim nastupima i sjajnoj atmosferi koju pravi na nastupima svog benda je i najbolje poznat. Njegovi umjetnički kapaciteti, ipak, ne staju samo u žestoke punk dionice koje izvodi već više od tri decenije. Naprotiv, Gobac je i vrstan slikar, a njegove radove je mogla vidjeti i Jelen Demofest publika. Kao revijalni izvođač i član žirija, već je u nekoliko navrata bio je dio festivala, a ove godine će se ponovo naći u ulozi sudije.

Branislav Babić Kebra

Novosađanin, osnivač poznatog rock sastava Obojeni program, te vokal post-punk benda Urbana Gerilla je sa 30 godina iskustva postao kultno ime muzičke scene, a svojim radom je donio nove zvuke i nove stilove na naše muzičko tlo. Voli da pjeva, voli da piše, voli da crta i u svemu je izuzetan. Sebi dosljedan, ali autentičan. Kebra je umjetnik koji ne podnosi zloupotrebu u rock muzicii čovjek je koji nije sklon kompromisima – kako u muzici, tako i u pisanju, ali i u svakodnevnom životu. Kroz mjesec dana ćemo vidjeti da li će takav biti i kao demo kritičar.

Zoran Marković Zonjo

Kada je bio mali, visoki funkcioner organizacije The Books of Knjige je sanjao da radi na trafici. Potom je neuspješno studirao ekonomiju, a uspješno režiju. Sebe smatra stražarem, jer se njegov posao uglavnom svodi na stražarenje nad čitavom ekipom. Zonjo, čuvar kojem ideja i inspiracije ne nedostaje, iza sebe ima saradnju sa grupama Letu štuke, Perper, Zabranjeno pušenje, Indigo Pop, te Who See. Stražar i sudija, koji kaže da bi na palačinkama mogao opstati mjesecima, zasigurno će unijeti dovoljnu dozu humora među sudije Jelen Demofesta.

Dušan Jevtović

Učenik jednog od najboljih gitarista u istoriji Balkana, Radomira Mihajlovića Točka, Dušan Jevtović je danas jedan od najpoznatijih jazz i blues gitarista koji potiču sa ovih prostora. Nakon decenije nastupanja u Srbiji i okruženju, 2003. se seli u Barselonu, gdje nastavlja svoj internacionalni muzički put. Sarađujući sa mnogim diskografskim kućama i brojnim svjetskim muzičarima, među kojima su španski jazz bubnjar Xavi Reija ili jedna od najpoznatijih arapskih pjevačica Rim Banna, Jevtović je sakupio veoma bogato i raznoliko iskustvo. Navedeno iskustvo, ali i sopstveni talenat, pretočio je u dva albuma izdata u posljednjih pet godina. Ova kombinacija će, takođe, biti od velikog značaja i na Jelen Demofestu, kada među raznovrsnim takmičarima bude trebalo odabrati nove zvijezde.

Đorđe Mišić

Đorđe Mišić je izvršni direktor za marketing i prodaju u kompaniji m:tel, jednom od najvećih prijatelja Jelen Demofesta, kako u prethodnim godinama, tako i u ovom, sedmom izdanju. Njegov omiljeni zvuk ovih dana je najnoviji album benda Arctic Monkeys, a svom ličnom sviračkom iskustvu dodaje i veoma dobro poznavanje scene, što garantuje kvalitetan odabir novih snaga, koje će na tu scenu stupiti u velikom stilu.

Zlatko Nojkov

Zlatko Nojkov je marketing menadžer Molson Coors kompanije za Bosnu i Hercegovinu. Upravo Jelen pivo najveći je brend u portfoliju brendova koje kompanija Molson Coors ima na bh. tržištu, a ono je ujedno i brend koji je već petu godinu najbolji prijatelj Jelen Demofesta. U svojoj karijeri Nojkov je radio na raznim pozicijama na području marketinga, od brend menadžmenta, digitalnog marketinga, pa sve do sponzorstva i događanja. Učestvovao je u organiziaciji INmusic festivala, najvećeg hrvatskog muzičkog festivala, te u sklopu njega vodio projekt za odabir demo bendova festivala. S obzirom na dosadašnja iskustva, njegovo mišljenje i kompetencija biće neupitni u procesu kreiranja novih muzičkih nada.

Brankica Janković

Dama koju opisuju kao "izuzetnu ženu sa matematičkim mozgom i kreativnim srcem", zaslužna za pokretanje Jelen Demofest fenomena, vjeruje da nije moguće da je nešto nemoguće, donosi novine i svježinu modernom poslovanju te vrednuje dobru ideju kao nešto što čini dobro ne samo pojedincu nego i široj zajednici. Direktorica marketinške agencije Aquarius i samog Jelen Demofesta je sprovela nemali broj dobrih ideja, kombinujući sposobnost improvizacije i predanost stvaranju. Jedna od tih ideja je bila i stvaranje festivala, čijim žirijem će predsjedavati i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije