Muzika

Neša Galija: Album je kao pisanje romana

Neša Galija: Album je kao pisanje romana
Neša Galija: Album je kao pisanje romana

Muzika je mnogo lep svet, omogućava vam da ne budete u onom ružnom delu, o kojem vas mediji obaveštavaju. Možete biti u svom, mirnom svetu, koji je mnogo lepši, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Nenad Milosavljević, poznatiji jednostavno kao Neša Galija, frontmen niške pop-rok grupe "Galija".

Ovaj sastav opstaje na sceni skoro četiri decenije, a nakon prve probe, koja je održana davne 1976. godine, više se nisu rastajali.

"Eto, to je tako ispalo, onda se desila ta pobeda na 'Zaječarskog gitarijadi' dve godine kasnije, kada smo definitivno dospeli u centar pažnje", prisjeća se on.

NN: Čini se da "Zaječarska gitarijada više nema onaj značaj kakav je imala u Vaše vrijeme?

NEŠA GALIJA: Cela kultura se izgubila, nije samo "Zaječarska gitarijada". Kada je kultura pala na niske grane, onda je normalno da su svi festivali koji se bave kulturom i prate umetnike završili isto tako. U ono vreme postojale su vrlo jake diskografske kuće i kompletna muzička industrija je bila na zavidnom nivou. Sada, kao što vidite, tehnologija je otišla tako daleko da je prosto uništila onaj način kako se tretirala muzička produkcija, urušila se sama od sebe. Možete da presnimite bilo koji CD kad god vam "dune", svaku pesmu možete da preslušate jednim klikom na YouTubeu... Promenili su se uslovi, sada mi moramo da se prilagođavamo i da prema celoj stvari imamo sasvim drugačiji odnos. Dakle, nije tu samo stvar kulture, već i tehnologije, i svega pomalo, pa smo tu gde smo danas. Ostaju samo oni koji su zaista zaljubljenici u svoju profesiju, jedino oni opstaju i beleže uspeh u ovom čudnom svetu. 

NN: Koje je pozitivne strane tehnologija donijela?

NEŠA GALIJA: Sve ima svoje dobre i loše strane, istovremeno. Nikada nijedno vreme, niti tehnologija, ne nosi samo jedno. Evo, recimo, banalna stvar, ne morate da okupite simfonijski orkestar, već to pomoću tehnologije možete kući da uradite. Naravno, živi koncert i živi instrument ništa ne može zameniti. Ali onaj deo stvaranja, da li ćete ovu ili onu harmoniju i slično, lepo rešite kući. Vi iskoristite ogromno vreme ne maltretirajući ljude, i kada ste potpuno sigurni da je to - to, onda dođete, dovedete ljude i oni odsviraju šta već treba. U vizuelizaciji muzike vam omogućava da sa dosta jeftinom tehnologijom snimite neke delove za spot, potpuno sami. Ranije je to bio veliki problem. Sećam se da smo mi svojevremeno merili koliko se uspe u realizaciji originala ideje. U toj transformaciji objašnjavanja ljudima, producentu, izgubi se nekih 50-60 posto. Nova tehnologija vam omogućava da to sami uradite, ako naučite, kao što sam ja pod stare dane, i onda 90 posto ideje prolazi dalje. Amateri, sa druge strane, uzmu već predefinisane stvari iz programa ili ono što se zove "preset" i to prodaju kao svoje. To je loša strana tehnologije.

NN: Snalazite li se Vi u novom sistemu funkcionisanja muzičke industrije?

NEŠA GALIJA: Stari način izbacivanja albuma se mora izbaciti. Kada se album snimi, "na kraju balade" se probiju jedna ili dve numere. Onda se postavlja pitanje zašto biste pored takve brzine prenosa informacija danas snimili ceo album. Bolje snimiti jednu po jednu, da gomila lepih pesama ne bi ostala u zapećku samo zato što su metodološki postavljene u okviru jedne ploče. Dalje, kada snimate album, on mora biti dizajniran u jednom određenom zvuku, kao kad pišete roman. Ovako je mnogo bolje, jer možete da snimite jednu pesmu sa određenim dizajnom i promovišete samo nju. Nakon mesec dana uradite to sa drugom i tako dalje. Objavljivanje albuma danas ima više smisla kao kompilacija nekih prethodnih singlova. To je mnogo pametnije i bolje, jer se brže i efikasnije dolazi do publike.

NN: Spremate li neki novi materijal, kojim ćete obradovati publiku?

NEŠA GALIJA: Dosta ambiciozno smo krenuli sa njegovom pripremom, tako da to već traje nekih godinu i po dana, a trajaće još, nije ni blizu kraja. To je gomila pesama, koje su već snimljene. Naša ideja je da odmah u startu krenemo sa vizuelizacijom kada ga budemo predstavljali. Primetili smo da se forma spotova sve više napušta, gomila toga je već rečena. Treba ići i pronaći novi model. Jedno od rešenja koje nam se nameće, a nismo još dovoljno isprobali, je takozvano digitalno pozorište. Ono spaja glumu, muziku, scenu i više vrsta umetnosti na jednom mestu. Nadam se da ćemo te kockice uspeti da sklopimo na 40. rođendan jer je u pitanju dosta kompleksan zahvat.  Novo vreme je već počelo, naše je da nađemo način da predstavimo ideje na najbolji mogući način.

Koncert za Dan žena u Banjaluci

"Galija" će nakon više od jedne decenije ponovo svirati veliki koncert u banjalučkoj dvorani "Borik", a kao povod iskoristiće 8. mart, Međunarodni dan žena.

"Sviraćemo dva časa, a sve preko zavisiće od bisa, što znači od publike. Prilično je teško nakon ovoliko albuma odlučiti koje ćemo pesme svirati, ali biće to lep presek naše cele karijere", kazao je Neša Galija.

Početak koncerta, čiji je organizator "M:tel", zakazan je za 20 časova. Cijena ulaznice je 10 KM, a zajednička ulaznica za dvije osobe košta 15 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije