Muzika

Nova dimenzija instrumentalne muzike

Nova dimenzija instrumentalne muzike
Nova dimenzija instrumentalne muzike

Jedna od najpoznatijih violončelistkinja na našim prostorima Ana Rucner svojim prepoznatljivim, novim i modernim muzičkim stilom uspjela je klasičnu muziku približiti široj publici.

S obzirom na to da potiče iz muzički obrazovane porodice, i ona se za muziku zainteresovala veoma rano, a pažnju joj je najviše privuklo violončelo. Početkom ovog mjeseca gostovala je u Banjaluci, gdje je dobila "Oskar popularnosti" kao najpopularniji moderni izvođač klasične, pop i etno muzike. U razgovoru za "Nezavisne" Rucnerova je otkrila da je uskoro očekuju brojni nastupi u Hrvatskoj, ali i inostranstvu, te navela da će nakon dva albuma namijenjena djeci nastaviti raditi na novim projektima koji će obradovati mališane. Takođe, sa Sandrom Bagarić, operskom pjevačicom i glumicom, i njenim suprugom priprema humanitarni koncert za djecu iz Bosne i Hercegovine koja žive i školuju se u Hrvatskoj.

Rucnerova je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala 2005. godine s odličnim uspjehom, te je stekla status akademskog muzičara i profesora violončela.

"S nepunih sedam godina počela sam svirati čelo i nikada se nisam dvoumila u vezi s tim. Sigurna sam da je to bio moj pravi put", priča ona.

Napomenula je da su joj nagrade drage, ali i da im ne pridaje veliku važnost.

"Do danas sam osvojila jako puno lijepih nagrada, a one su mi bile velika motivacija za dalje. Držim se onoga da je bitno sudjelovati", istakla je Rucnerova.

Krajem prošle godine, u želji da napravi nešto novo kada je muzika koju izvodi u pitanju, snimila je album pod nazivom "Vječne uspavanke", na kojem su se našle neke od najpoznatijih svjetskih uspavanki.

Instrumentalnoj muzici namijenjenoj prije svega trudnicama, bebama i maloj djeci, Rucnerova je dala novu dimenziju dodavši im širinu i toplinu zvuka kroz gudače.

"Kada sam stvarala taj projekat, razmišljala sam kao majka, a ne samo kao umjetnica, da ono što bih željela usaditi svom sinu, prenesem i drugim majkama, jer nema ljepše nego umiriti se uz zvuke nježne klasične glazbe koja u kombinaciji s bajkom čini jedan predivan paket pristupačan svakome", rekla je Rucnerova.

Prepoznatljivim stilom, koji se zasniva na mješavini klasične, moderne i etno muzike, Rucnerova je dala potpuno novi pečat violončelu, zahvaljujući čemu je postala popularna u Hrvatskoj, regionu, ali i svijetu.

"Ono što je meni najbitnije jeste da su Mocartove, Bramsove i kompozicije drugih velikih kompozitora koje izvodim postale interesantne prvenstveno mladim ljudima. To smatram velikim uspjehom. Svoj talent sam iskoristila tako da bude koristan i drugima", dodala je ona.

Rucnerova otkriva da je jako vezana za svoj instrument, ali ni ne krije da joj ponekad i dosadi.

"Ima perioda kada čelo ne želim da vidim po pet dana. Međutim, ta faza brzo prođe i opet mu se vrlo rado vraćam. Kada se pripremam za neke nastupe dešava se da vježbam po 12 sati, nekoliko dana ili pak sedmica. No, znamo svi da je za bilo koji uspjeh toliki rad neophodan", navela je ona.

Kada su muzika i trendovi u pitanju Rucnerova je pojasnila da je njena baza klasika, ali i da sve ostalo ovisi o trendovima, raspoloženju i onome što želi postići.

"Sada me zanima da malo odem korak dalje, što sam već i radila, pa da se posvetim autorskoj glazbi, u klupskom ritmu za ljeto koje dolazi", zaključila je uspješna vilončelistkinja. Dodala je i da bi je veoma obradovalo kada bi došlo do nekog dogovora za njen solistički koncert u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije