Muzika

Pjevali na krilima posebnih emocija

Pjevali na krilima posebnih emocija
Pjevali na krilima posebnih emocija

BANJALUKA - Svečani tradicionalni gala koncert Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" održan je na Svjetski dan horskog pjevanja, u nedjelju uveče, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

U prepunoj, do posljednjeg mjesta ispunjenoj velikoj dvorani Banskog dvora, "Banjalučanke" su imale nastup za pamćenje. 

Ovogodišnji tradicionalni koncert hora "Banjalučanke" predstavljao je rekapitulaciju rada ansambla u prethodnih pet godina i publika je mogla da uživa u kompozicijama svih žanrova, koje su repertoarski obilježile rad hora u prethodnom periodu. Nastup je tematski bio podijeljen na tri dijela, u okviru kojih su se članice hora predstavile u potpuno tri različita programa. Prvi dio je obuhvatio zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha, drugi dio koncerta su činile kompozicije inspirisane folklorom Balkana, a kompozicije iz ovog dijela programa hor je izveo u autentičnim narodnim nošnjama, koje su im za ovu priliku velikodušno ustupili iz banjalučkog CKUD "Veselin Masleša".

U trećem dijelu koncerta hor se predstavio popularnim repertoarom i atraktivnim horskim obradama nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike. Atraktivan nastup hora je bio i tokom izvođenja kompozicije "Odbrojavanje ili tri na 'e", a posebno upečatljiv momenat u ovom dijelu predstavljao je sam kraj kompozicije, u kojem "iznervirani" članovi hora završavaju svoje odbrojavanje tako što "ubijaju dirigenta na sceni" i on pada na pod, što nikoga u sali nije ostavilo ravnodušnim.

"Na ovom koncertu smo bili nošeni na krilima posebnih emocija. Nikada nije lako pjevati pred svojom publikom i u svom gradu, ali moram priznati da je večerašnji koncert hora 'Banjalučanke' jedan od najiskrenijih i najemotivnijih nastupa u posljednjih nekoliko godina", rekao je Mladen Matović, umjetnički rukovodilac i dirigent hora "Banjalučanke".

On je dodao da su posebno ponosni na prvi javni nastup novoprimljenih članova hora "Banjalučanke", koji su nastupili u posljednjem dijelu koncerta. Veoma uspješan i zapažen nastup imali su solisti hora: Marija Dulić, Jelena Šobić, Mirjana Kalabić, Jelena Dobrota, Žaklina Vučenović i Jelena Novković.

Jelena Šobić, članica hora, nije krila zadovoljstvo koncertom i kaže, iako su prošli cijeli svijet s horom, da je najveća odgovornost pjevati pred domaćom publikom.

"Svaki koncert u Banskom dvoru čekamo s velikim uzbuđenjem i nekom čudnom pozitivnom tremom", istakla je ona.

Specijalni gosti na koncertu su bili članovi Muškog kamernog hora "Istočnik", predvođeni profesorom Arsenom Čarkićem, i virtouzni gitarski duo kojeg su činili Aleksandar Mihić i Stefan Tešanović. Dugotrajni aplauz bila je najbolja potvrda da je banjalučka publika zaista uživala u koncertu, koji je predstavljao muziku za srce i dušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije