Muzika

Plasido Domingo na srpskom poručio :Vidimo se u Beogradu

Plasido Domingo na srpskom poručio :Vidimo se u Beogradu
Plasido Domingo na srpskom poručio :Vidimo se u Beogradu

BEOGRAD - Slavni tenor Plasido Domingo uoči koncerta u Kombank Areni, poslao je video pozdrav publici u Srbiji na srpskom: Vidimo se u Beogradu, 8. decembra.

Domingo u Beograd dolazi poslije 26 godina i za ovu priliku potrudio se da svoju publiku pozdravi jednom rečenicom na srpskom, prenijela je Komabank Arena u kojoj će Domingo imati prvi solistički koncert u Beogradu.

"Pamtim toplinu i entuzijazam srpske publike 1988. godine i nadam se da će publika uživati u koncertu baš koliko sam i ja onda uživao. Veoma sam uživao na sceni u Beogradu sa divnom umjetnicom Radmilom Bakočević i ne mogu da vjerujem da je otada prošlo 26 godina",  izjavio je Domingo pred beogradski koncert.

Dominga nazivaju kraljem opere jer je jedini umjetnik koji je iznio više od 140 pjevačkih rola što je svojevrstan rekord i cifru bez konkurencije kroz čitavu istoriju opere. Gotovo da ne postoji opersko djelo u kome se nije oprobao. Za sva vremena, ojvekovečio je Alfreda iz "Travijate", Artura iz "Lučije od Lamermura", Don Hozea iz "Karmen" i mnoge druge operske likove.

  Na repertoaru koncerta 8. decembra biće neke od nezaboravnih arija iz opera "Andre Šenije", "Magbet", "Travijata" i "Trubadur", songovi iz mjuzikala "Južni Pacifik" i "Čovek iz Manče", kao i dijela Bernštajna, Lera i Morena Torobe, najavio je legendarni tenor.

Domingo je dobitnik brojnih prestižnih priznanja, dobio je Predsjedničku medalju slobode u SAD-u, nosilac je titula Komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog Viteza britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije i rodne Španije. Dobio je počasne doktorate Univerziteta u Oksfordu i Njujorku za životnu predanost i doprinos muzici i umjetnosti, a švedski kralj Karl Gustav 2009. godine mu je uručio prvu nagradu Brigit Nilson za izvanredan doprinos operi.

Postao je ambasador dobre bolje UNESCO-a 2012. godine, kao priznanje za njegovu "izuzetnu umjetničku karijeru, nemjerljivu podršku mladim operskim umjetnicima kroz takmičenje "Operalija", i njegovu predanost vrijednostima i idealima UNESCO-a".

Solistički koncert u Kombank Areni slavni tenor održaće sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a pod dirigentskom upravom Izraela Gurskog, mladog dirigenta koji prati Dominga na turneji. Gošće koncerta biće soprani Virdžinija Tola i Mikaela Oeste.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije