Muzika

Preminuo Manitas de Plata, legendarni flamenko gitarista

Preminuo Manitas de Plata, legendarni flamenko gitarista
Preminuo Manitas de Plata, legendarni flamenko gitarista

PARIZ - Francuski flamenko gitarista Manitas de Plata, čiju su virtuoznost slavili Pikaso i Dali, umro je u 93. godini, saopštila je danas njegova kćerka Fransoaz.

Poznati muzičar, koji je popularisao flamenko i romsku muziku širom svijeta, umro je okružen porodicom u staračkom domu na jugu Francuske.

Rođen 1921. u siromašnoj porodici kao Rikardo Baliardo, bio je jedan od najprodavanijih francuskih umjetnika. Gitaru je počeo da svira sa 9 godina na nagovor strica, iako nije znao da pročita nijednu jedinu notu.

Kasnije je promijenio ime u Manitas de Plata - "male srebrne ruke" na španskom, i nastupao u kafeima duž francuske rivijere, gdje se upoznao sa pjesnikom Žanom Koktoom, Pablom Pikasom i Salvadorom Dalijem, kao i glumicom Brižit Bardo.

Imao je zapažene nastupe u najrenomiranijim svjetskim koncertnim dvoranama, poput Karnegi hola u Njujorku, i prodao više od 93 miliona albuma u svijetu.

Ljubitelj lijepih žena i skupih automobila, Manitas de Plata je potrošio sav novac koji je zaradio od muzike na svoju mnogobrojnu porodicu - žene, djecu, stričeve i ujake, unuke... tako da je umro gotovo u nemaštini.

Jednom prilikom je izjavio da ne zna koliko tačno ima djece - negdje između 24 i 28, od kojih je priznao 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije