Muzika

Rokenrol više nije prva violina

Rokenrol više nije prva violina
Rokenrol više nije prva violina

Mi smo autorski bend i fokus je, dakle, na samim pjesmama. Imamo tri albuma i nekoliko novih singlova, što je sasvim dovoljna količina koncertnog materijala.

Sitne izmjene u aranžmanima su uvijek dobrodošle da bi publika dobila neke nove inpute, to jest doživjela pjesme na neki drugi način, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Dino Šaran, frontmen slavnog sarajevskog sastava "Letu štuke", pred večerašnji nastup u Banjaluci.

Sastav je posljednji put svirao u gradu na Vrbasu prije godinu dana na humanitarnom koncertu u dvorani "Borik", a Šaran navodi da su od tada članovi grupe bili više posvećeni komponovanju pjesama za kolege.

"U zadnje vrijeme bubnjar Đani Pervan i ja smo se bavili nekim drugim projektima. Uglavnom za druge izvođače. Najpoznatiji je aktuelni singl Natali Dizdar 'Grijeh'. Bilo je i svirki po regionu", kaže Šaran.

NN: Ovoga puta svirate u manjem prostoru, primjerenom klupskim koncertima. Kakve prostore više preferirate?

ŠARAN: Draži su nam manji, intimniji prostori u kojima se bolje ostvari kontakt s publikom i postigne atmosfera. Uvijek je tako.

NN: Mlađi, ali i stariji bendovi i izvođači se često žale na slabu medijsku pažnju kada je rokenrol u pitanju. Čini li Vam se da je stanje po tom pitanju drugačije nego što je bilo ranije?

ŠARAN: Rokenrol je i dalje tu, ali više nije "prva violina" kao nekada. Mislim da mnogi bendovi koji dobro rade, više energije troše na marketinški nego na kreativni dio priče i to se osjeti. Nažalost, to su zakoni tržišta, a tržište je zakon. Mediji su, svakako, dio istog "paketa" i ne mare baš mnogo za umjetnost. Borba je stalna, jer živjeti se mora.

NN: "Letu štuke" uživaju status kultnog benda, ali sa druge strane nemate neku masovnu publiku, u smislu horde fanove. Čemu možete da zahvalite na tome i smatrate li to kao neku vrstu uspjeha?

ŠARAN: Ako imaš kultni status, to samo po sebi isključuje masovnu publiku. Pogotovo na ovim prostorima. To je sasvim OK. Nema baš mnogo smisla u tome da te svi vole, jer "svi" vole svašta. Stil je pitanje ukusa, a ne isključivo izbora.

NN: Čini se da publika više nego ikada gleda šou, a manje sluša muziku. Kako se snalazite u takvom moru kiča, postoji li neki oproban recept?

ŠARAN: U tom kontekstu moram ponovo spomenuti medije. Privatne televizije su komercijalne i one nude to što nude. Nemaju obavezu da drže određeni nivo i to, uglavnom, i ne čine. Bilo kakav dublji smisao je apsolutno nepotreban, pa čak i nepoželjan. Potrošački refleks je dovoljno razvijen, tako da više nema bojazni da će sve te silne kompanije ostati bez konzumenata. Ko će slušat tuđu muku? Srećom, uvijek ima onih koji znaju da muka nije ekskluzivno tuđa. Kao ni sreća.

NN: Po slobodnoj procjeni, šta mislite koliko ljudi razumije ono o čemu pjevate?

ŠARAN: Stvarno ne znam. Ne bavim se statistikom, ni istraživanjem tržišta. Samo sviram svoje pjesme. Ko razumije - dobro došao. Lijepo je kada možeš birati, ako znaš birati. U drugom slučaju, to pravo i nema neki smisao, niti je smisao potreban.

NN: Postoji li regionalna rok scena ili govorimo samo o entuzijastima, koji se ponekad sretnu ili sarađuju zajedno?

ŠARAN: Scena postoji. Kolege sviraju, snimaju i bore se, a kolo sreće se okreće, jer uvijek se radi o ciklusima. To je prirodan proces i nije strašno ako nisi konstantno u vrhu. Narodnjaci i zabavnjaci nisu baš lojalna konkurencija. Mentalitet je većinski njihov, a ne naš, pa je sve jasno.

NN: EP se ponovo pojavio kao dominantan format, da li razmišljate u tom pravcu ili ćete se i dalje držati albumske varijante?

ŠARAN: Vidjećemo. Nikad ne reci nikad.

NN: Vinil je takođe doživio svoj povratak u velikom stilu. Imate li, možda, neke omiljene albume na pločama?

ŠARAN: Nemam gramofon odavno i ne sakupljam ploče. Sjećam se da sam jedno davno ljeto nemilice izraubovao "Wish You Were Here" vinil "Pink Floyda". Sada samo komp i ostali "gadgeti".

NN: Šta trenutno svira na Vašem plejeru?

ŠARAN: "Amok", prošlogodišnji album grupe "Atoms For Peace".

"Nezavisne" vas vode na koncert

Bend "Letu štuke" nastupiće u petak naveče u Klubu studenata (KSB) u Banjaluci, a "Nezavisne" nagrađuju tri najbrža čitaoca sa po jednom ulaznicom za ovaj koncert. Potrebno je da nazovete 051/331-823 od 11 do 11.15 časova i karte mogu biti vaše, a oni koji ne budu srećne ruke, ulaznice mogu nabaviti u KSB, "Pekam pabu", kafeu "Šestica" i Studentskom parlamentu po cijeni od 10 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije