Muzika

Rokeri koje poroci nisu pobijedili

Rokeri koje poroci nisu pobijedili
Rokeri koje poroci nisu pobijedili

Poznata izreka "seks, droga i rokenrol" decenijama je definisala žanr i njegove predstavnike, ali danas ne treba biti toliko isključiv kada je ova muzika u pitanju, jer mejnstrim listama sada dominiraju neki drugi pravci kao što su hip-hop, r'n'b, pop, dens...

Ako rok zvijezde u prošlosti i nisu imale najzdraviji stil života, sada su uloge zamijenjene, pa neke rok zvijezde predstavljuju prave uzore mladima. Neki od njih su bili "loši momci", zavisnici o drogama, dok su drugi tokom cijelog života živjeli zdravo. Svaka od ovih zvijezda jasan je pokazatelj kako ih zdrav stil života i vježba održavaju mlađima, ali i psihički stabilnijima.

Adam Levin (35),"Maroon 5"

Niko ne može poreći da je Adam Levin u sjajnoj formi. Iako je najprije radio tradicionalno podizanje tegova, nije mu se svidjelo "širenje" vrata i povrede koje su dolazile sa dizanjem teških tegova. Kako su se frustracije zbog bola u donjem dijelu leđa, kao i u kukovima i tetivama, ubrzano širile, odlučio je pokušati sa jogom. Sve se desilo prije sedam godina, i od tada više nikad nije ušao u teretanu. Osjeća da joga uzima sve negativno što ima u čovjeku, oblikuje ga i formira, a takav način smatra mnogo prirodnijim načinom da se izgleda i osjeća dobro.

Entoni Kidis (51), "Red Hot Chili Peppers"

 On predstavlja novu paradigmu "čudaka", sredovječnu rok zvijezdu koja dobro izgleda. Odlično je građen, i izabran je za modela magazina "Men's Fitness". Kaže da voli definisati ideju o tome kako nas društvo konvencionalno posmatra sa 40, 50 i 60 godina života. Ovo je daleko od pristupa koji je imao kada su ga zajedno sa njegovim bendom intervjuisali osamdesetih godina. Tada je tvrdio da je jedina vježba koju upražnjava seks. Danas kombinuje surfovanje sa plivanjem (u vodi bez hlora), dugim džogingom zajedno sa svojim psom u Holivud Hilsu, konzumiranjem mnogo vode ujutro, akupunkturom, večerom prije šest naveče, a većinom je na veganskoj dijeti, iako jede neke vrste ribe.

Sting (62), "The Police"

Od mnogih zvijezda u svijetu, Sting je savršen primjer nekoga ko je uspio zadržati zdrav stil života i održati se na dijeti. Činjenica da mu je sada 62 godine, te da nastupa sa toliko energije koliko imaju i muzičari koji imaju tek trećinu njegovih godina, dokaz je da njegovo fizičko stanje nije došlo preko noći, već permanentnim i dugotrajnim zdravim načinom života. Na mikrobiotičkoj je dijeti, koja podrazumijeva mnogo žitarica kombinovanih sa povrćem, te izbjegavanje hrane koja sadrži konzervanse. Redukuje konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i šećera, a uživa u trčanju i jogi. Jednom prilikom je izjavio da mu je joga poput muzike, te da je to dugo putovanje, koje će nastaviti rasti i izučavati se, te je ocijenio kao korisnu za kreativnost.

Brus Springstin (64)

 Za razliku od mnogih rokera na listi i kroz istoriju, Springstinove kolege iz benda rekle su da je on "anomalija", i to u kontekstu da nikada nije pao pred iskušenjima, te da je vjerovatno jedina osoba koju poznaju, a koja nikada u životu nije probala drogu. Springstin, iako je prolazio kroz razne terapije, suicidalne depresije, nikada nije uzimao drogu, jer je vidio kako je ona uništila njegovog nestabilnog oca alkoholičara, koji ga je u mladosti tukao. Springstin je kombinovao vježbu i zdrav stil života kao put da održi balans u životu zbog kojeg sada, u 64. godini, ima isto onoliko kilograma koliko je imao i sa 15 godina. On brine o svojoj fizičkoj spremnosti trčeći i dižući tegove, a ovu radnu rutinu praktikuje od svojih tridesetih godina. Jede vegeterijansku hranu i provodi vrijeme uživajući sa svojom porodicom, te čitajući, a sve to smatra važnim za zdrav način života.

Džoan Džet (55), "The Runaways"

 Kako je izjavila za "New York Times" prije nekoliko godina, većinu dana se osjeća kao da joj je 25 godina. Uspijeva biti aktivna zahvaljujući činjenici da je uvijek u pokretu. Kao i mnogi drugi muzičari, zahtjevni rasporedi turneja ne ostavljaju joj mnogo vremena za odmor, ali ona ipak pronalazi vremena za vježbu kada je kući. Poznata je po tome što preferira biciklizam, a zanimljivo je da uradi 50 sklekova tokom reklama. Takođe, ona je uzor zdravog života - ne konzumira duvan, niti alkohol, a daje sve od sebe da se drži podalje od štetnog sunčevog zračenja. Vegeterijanka je više od 20 godina.

Mik Džeger (70), "The Rolling Stones"

 Čini se da ovaj harizmatični šoumen uvijek koristi svoje nastupe kao određeni vid vježbe, a to uspijeva vježbajući balet za balans, pilates i jogu. Uz pomoć ličnog trenera Erika Torje trenira do šest dana u sedmici, a to uključuje trčanje više od 12 kilometara na dan, plivanje, kik-boks i biciklizam.

"Ali, ne izluđujem se time. Naizmjenično idem u teretanu, plešem, onda trčim i radim slične stvari. Treniram za svoju izdržljivost", kaže Džeger.

Dok je na turneji, zagrijava se na pokretnoj traci za trčanje, ali štedi na intenzitetu treninga, u namjeri da ne potroši previše energije koja mu je potrebna za nastup. U prosječnom nastupu (bina benda je duga 30,48, a široka 15,24 metara) pređe više od 12 kilometara. Kroz proteklu deceniju Džeger je bio i ostao posvećen organskoj proizvodnji, a ljubitelj je avokada, zbog njegovih regenerativnih svojstava.

Kris Doutri (34), "Daughtry"

Prije dvije godine ovaj roker je promjenom životnog stila i uvođenjem više vježbi izgubio nekoliko kilograma. Doutri je postao slavan nakon ulaska u četvrtu od pet sezona takmičenja "American Idol", a zapazio je da je dobio dodatne kilograma jedući nezdravu hranu, dok je bio na turneji. Nakon gubljenja težine, svoje savjete je dao u intervjuu, kada je izjavio da izbjegava jesti kasno naveče, te da se klonio omiljene hrane, kao što je pica, tako što je drži van dometa očiju. Rekao je i da vježba svakodnevno, a kad se ipak desi da se "prevari", pa pojede jedno od omiljenih jela, onda to nadoknadi teškom vježbom.

Leni Krevic (49)

Ova rok legenda na svjetskim turnejama je skoro tri decenije. Nakon nedavne pauze prodao je svu svoju imovinu i preselio na Bahame, u namjeri da uživa u životu i pronađe "istinskog sebe". Samonametnuti uživalac u životu oduvijek je poznat po tome da je u dobroj formi, a iako je bio blizu, nikada u svom životu nije bio pijan - uvijek je znao kada treba da stane.

"Da bih se održao u formi, sa sobom uvijek nosim konopac za preskakanje. I trčim. Volim da sam vani i da radim stvari koje mogu raditi sa svojim tijelom - trbušnjake, sklekove, čučnjeve. Teretane su kul, ali su za mene nekako dosadne. Više preferiram trčanje napolju, u prirodi. To je mnogo inspirativnije", kazao je Krevic za svoje fitnes navike.

Smatra da je sve u balansu, a to kaže jer svakih pola godine živi u Parizu, gdje se prepusti šampanjcu, poslasticama i kulinarskim specijalitetima.

Dejv Navaro (46), "Jane's Addiction"

 Priznao je da je zavisnost o drogama zamijenio zavisnošću o teretani. Često ga paparaci uhvate dok izlazi iz teretane.

"Opsjednut sam zdravljem od momenta kada sam shvatio da idem ka destrukciji samog sebe", izjavio je Navaro.

Poznat je po tome što vježba po dva sata i to radi veoma često. U mnogim intervjuima je rekao da je njegova "ličnost zavisna", ali da mu to ne smeta sve dok ta zavisnost nije hemijske prirode.

Džon Bon Džovi (52), "Bon Jovi"

 Omiljena vježba mu je trčanje. Trči šest dana u sedmici po, otprilike, jedan sat. Stoga ne iznenađuje što ga, dok je na turneji, često viđaju na ulici sa šeširom i naočarama dok radi kardio vježbe. Vježbanje vani za njega je smirujuće. Osim toga diže tegove, a radi i na vježbama održavanja balansa, koje mu pomažu da na sceni izvodi iste pokrete kakve je izvodio prije 30 godina. Prije nekoliko godina saznao je za jogu, i od tada je i praktikuje. Brine i o tome da sa bendom uvijek putuje i multitalentovani profesionalac, koji je ujedno trener, kiropraktičar i nutricionista. Njegova omiljena zdrava hrana je riba sa roštilja i niskokalorični grčki jogurt. Voli bademe, voće i proteinske čokoladice.

Motivisanje ljudi da se posvete zdravlju

Listu je zajedno sa svojim timom "Revolucija zdravlja i fitnesa", na osnovu istraživanja, sastavio Samir Bečić, jedan od najboljih svjetskih fitnes trenera.

"Odabrali smo ih u namjeri da motivišemo svakoga da bude zdraviji, uspješniji i razumniji. Odabir smo vršili na osnovu njihovih 'fitnes nivoa' i tipova njihovih tijela", rekao je Bečić.

Inače, Bečić je jedan od najboljih svjetskih fitnes trenera, rođen je u Ključu, živi i radi u Hjustonu, a svjetsku slavu i popularnost stekao je zahvaljujući svojoj inovativnoj metodi vježbanja "Bečić/ReSync".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije