Muzika

Šerbedžija: Najbolje predstave pravi publika

Šerbedžija: Najbolje predstave pravi publika
Šerbedžija: Najbolje predstave pravi publika

BANJALUKA - Rade Šerbedžija i "Zapadni kolodvor bend" u koncertnoj sali Banskog dvora u četvrtak veče priredili su Banjalučanima noć za pamćenje.

Na koncertu promovisane su pjesme s albuma "Vrijeme je, draga, vrijeme je", koji je u izdanju "Croatia recordsa" Šerbedžija objavio prošle godine. No, tu su bile i pjesme sa prethodnih albuma, kao i dobre stare interpretacije poezije Disa, Dedića i drugih pjesnika, te antologijska, pomalo epska Radetova pjesma o njegovom prijatelju Kašimu, koji je belmondovski živio do posljednjeg daha. Na oduševljenje publike, uz sjajnu podršku muzičke pratnje, koncert je završen, kako je Rade rekao, omiljenom pjesmom Nikole Tesle "Tijo noći". Glumac je odbacio mikrofon i sišao u publiku koja se s njim oprostila u čast Tesle, horski pjevajući stihove Jovana Jovanovića Zmaja.

"Ja sam veoma zadovoljan koncertom, ova dvorana je adekvatna, ona ima svoju neviđenu akustiku, tako da je nama bilo teško ozvučiti je. Ali imamo strašnu ekipu - ton majstora, mog prijatelja Nenada Zubaka koji je fenomenalan i bez kojeg više nikad neću raditi koncerte", rekao je novinarima nakon nastupa Rade Šerbedžija, koji je posebno bio oduševljen interakcijom sa publikom i priznao da najbolje predstave zapravo pravi publika. Publika je ulazila i u konferencijsku salu, dvije djevojčice doveli su roditelji da naprave fotografiju sa slavnim glumcem jer im je on zapravo dao imena: Barbara i Ines. Po priči roditelja dalo se zaključiti da su Žak Prever i Arsen Dedić imali manje veze s tim.

Izvedbe Radeta Šerbedžije uvijek su dosta uvjerljive i u praksi njegova umjetnost zapravo djeluje prirodno, stoga smo ga pitali šta za njega znači umjetnost u teoriji.

"U teoriji, iako sam pedagoški radnik, ja ne znam precizno to objasniti. Ja studente učim slobodi, učim ih da dođu do sebe, da shvate da je njihova priroda toliko interesantna jer svaki čovjek koji je različit svoj je svijet, svoj svemir - i on kao takav ravan je Robertu de Niru, samo treba imati snage, volje, sreće, ali to ih učim, to je najvažnije", otkrio je Šerbedžija. Iako je napisao jako dobrih pjesama, jednom prilikom je izjavio da sebe ne smatra pjesnikom, nego manipulatorom poezije.

"To je neko napisao tako, a ja sam jednostavno rekao najiskrenije - da, napisao sam nekih dobrih pjesama, ja to znam, čak mi je i Jerković to priznao i napisao jako dobru kritiku o mojoj knjizi. Pjesništvo je zanimanje, pjesništvo je jedan jako težak posao koji nosi stihove, koji osluškuje šta treba pisati danas, u kojem stilu, na koji način - naravno radi sebe, ali opet biti potpuno posvećen literaturi, a ja to nisam", kazao je Šerbedžija koji je dodao da pjesmu napiše u kafani u noći kad ne može da spava. Što se tiče kulturnih i drugih dešavanja na Balkanu i uopšte, kaže da je van tokova. Priznao je da ne čita štampu, ne prati vijesti i da gleda samo sportski kanal, te da je koncert počeo pomalo nervozno jer je tad počinjao meč Novaka Đokovića, koji bi inače pratio.

Koncert je organizovala "Queen estrada", a cijena ulaznice iako je bila za ove prostore skupa - 50 KM, ali je sala bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije