Muzika

Sve se može kad se srca slože

Sve se može kad se srca slože
Sve se može kad se srca slože

Izvođenjem nedavno snimljene pjesme "Love people", dječji hor "Superar BiH" i popularni pjevač Mladen Vojičić Tifa obilježili su u srijedu u Sarajevu zvanični početak regionalne humanitarne kampanje "Kad se srca slože".

Riječ je o kampanji koja je direktan poziv na donacije za pomoć žrtvama nedavnih poplava i pomoć za četiri muzičke škole koje su pretrpile ozbiljnu štetu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Ova jedinstvena inicijativa "Superar" hora iz Srebrenice i organizacije "Bauern helfen Bauern" je vrlo brzo dobila podršku 12 muzičkih zvijezda iz regiona, koje su sa dječjim horom snimile numeru "Love people" singl i spot.

"Kada je ova divna ideja za kampanju došla od hora 'Superar BiH', bili smo veoma sretni da ponudimo podršku i ohrabrenje, jer čvrsto vjerujemo da su prekogranična pomoć i solidarnost veoma potrebni u regionu, naročito u ovim teškim vremenima", rekla je Doraja Eberle, predsjednik i osnivač organizacije "Bauern helfen Bauern".

Ona je podsjetila da je "Superar BiH" osnovan u Srebrenici prije dvije godine s ciljem da se kroz muziku djeca svih nacionalnosti zbliže, razviju samopouzdanje i životne vještine.

"Sada, više nego ikad, muzika dokazuje da je jezik koji nas sve povezuje, ruši nepotrebne ograde ljudskog uma među narodima", dodala je Eberleova.

Među pjevačima koji su se pridružili inicijativi hora "Superar BiH" su i oni koji su ostavili trag u istoriji pop i rok scene regiona, a pored Tife tu su Alen Islamović i Jasna Gospić, te Maid Hećimović, Igor Vukojević, Dragana Kajtazović i Geronimo iz BiH, Ivana Kindl, Ivana Husar i Žak Hudek iz Hrvatske, Daniel Kajmakoski iz Makedonije i Zoe Kida iz Srbije.

Među muzičarima koji su učestvovali su Muris Varajić (gitara), Dado Marinković (bubanj), Alen Ekmečić (bas gitara), Kenan Glavinić (klavir) i Ismar Porić (saksofon).

Muziku je napisao Mirko Šenkovski Geronimo, tekst potpisuju Geronimo i Ismar Porić, dok je za miks i mastering bio zadužen Mahir Sarihožić, a video-spot je snimao Muris Beglerović.

"Svi smo pokazali izuzetnu solidarnost za vrijeme poplava koje su ostavile hiljade ljudi bez domova, škola i prihoda. Nakon poplava, pomoć je i dalje veoma potrebna i sada je vrijeme da se držimo zajedno. Muzika i solidarnost su dio svakodnevnih života više od 120 djece uključene u 'Superar BiH' i željeli smo da muziku iskoristimo kao poziv na pomoć muzičkim školama u Doboju, Maglaju, Gunji i Obrenovcu", zaključio je Ismar Porić, koordinator "Superara BiH" i inicijator kampanje.

Školama iz navedenih gradova potrebna je pomoć za kupovinu muzičkih instrumenata i opreme koji su uništeni u poplavama, kao i za rekonstrukciju dijelova prostorija.

U spotu "Love people" predstavljeni su brojevi računa četiri škole, kao i humanitarni brojevi telefona za donacije u tri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije