Muzika

Talenti cvetaju širom planete

Talenti cvetaju širom planete
Talenti cvetaju širom planete

Pola života pod krovom "Eyesburna", sve što se događalo meni lično, odražavalo se i na bend, a i obrnuto, kaže za "Nezavisne" multiinstrumentalista Nemanja Kojić Kojot i frontmen beogradske grupe "Eyesburn", koja ove godine obilježava 20 godina postojanja.

Poznat i po internacionalnoj rege solo karijeri, kao "Hornsman Coyote", nakon sedam godina i šest albuma, Kojot će večeras banjalučkoj publici u sklopu "BL Art" festivala predstaviti svoj prateći sastav "Soulcraft", s kojim trenutno promoviše posljednje izdanje.

Kaže da je nakon dugog perioda solo nastupa odlučio da okupi živi bend za projekat "Hornsman Coyote", jer je čekao da se stvore uslovi da grupa od osam ljudi krene na put.

"To je do sada bilo gotovo nemoguće. Da sam hteo da nastupam isključivo sa živim bendom, ne bih uspeo da proputujem pola planete zahvaljujući svojoj muzici. 'Soulcraft' će biti aktivan koliko god to uslovi budu dozvoljavali, ali ću takođe nastaviti da nastupam i u 'sound system' varijanti. Mada, mnogo sam srećniji kada sam na putu sa bendom", navodi Kojot i najavljuje da čeka singl "Woi" sa rege veteranom Maksom Romeom.

Upitan da prokomentariše različite rege kolektive, a koji postoje širom svijeta, Kojot odmahuje rezignirano.

"Kolektivi su glupost, iz prostog razloga što uvek imaš nekog ko smatra sebe najzaslužnijim. Ja se više uzdam u pojedince, a talenti cvetaju širom planete. Ne moramo da se učlanjujemo u kolektive da bismo znali da smo jedno. Jedna ljubav i vidimo se uskoro", dodaje on.

Podsjeća i na saradnju s kultnim Li Perijem, koji je sarađivao sa Bobom Marlijem.

"Jamajka je, ipak, meka regea. Tamo je sve počelo, odatle se i vuku svi konci. Volim Jamajku i njene ljude. Album 'Back at the Controls' je u prodaji već neko vreme, a uskoro se očekuje i singl sa Vinstonom Mekanafom i još izdanja sa legendarnim 'Jah Works' iz Britanije", nabraja Kojot, ali tu ne završava lista izdanja.

Otkriva da je u planu da do kraja godine bude snimljen i novi album sa bendom "Soulcraft", a da će izdanje izaći najvjerovatnije na proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije