Muzika

Trebinjci uživali u etno melosu

Trebinjci uživali u etno melosu
Trebinjci uživali u etno melosu

TREBINJE - Etno grupa "Zahumlje" iz Trebinja ljubiteljima tradicionalne srpske melodije darovala je koncert povodom božićnih praznika, zahvaljujući kojem je tokom vikenda pozorišna dvorana Kulturnog centra Trebinje bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Riječ je o 4. božićnom koncertu ovog dvanaestočlanog ansambla, koji je izveo dvadesetak pjesama iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, približavajući etno melos današnjem vremenu.

"Cilj nam je bio da ove tradicionalne pjesme obogatimo i u vokalnom i u muzičkom smislu na način da tradicionalni etno melos približimo vremenu u kojem živimo i da to zvuči malo savremenije, što se publici mnogo više sviđa", kazala je Marina Milojević, članica i inicijatorka osnivanja ove grupe.

Ideja za osnivanjem ovakvog jednog sastava proistekla je, kako je kazala, prije nepunih pet godina, iz ljubavi prema tradiciji i izvornoj muzici. Do toga su, dodala je, doveli i zajednički odlasci na bogosluženja gdje su se članovi najviše družili pa je od prvobitnih pet vokala, ansambl narastao na 12 članova i to šest vokala i isto toliko instrumentalista.

"Iako smo svi različitih zanimanja, na okupu nas održava ljubav prema muzici, ali i dobra saradnja i želja za njegovanjem tradicionalnog duha, što nas podstiče da se radujemo svakom novom nastupu i druženju", istakla je ona. 

Etno grupa "Zahumlje" za nepunih pet godina djelovanja postala je prepoznatljiva po svojim kompozicijama, jer osim starih narodnih pjesama, sami komponuju i izvode sopstvene stihove, a najprepoznatljivija je pjesma vladike Grigorija "Kol'ko snage Humska zemlja ima".

"Zahvalni smo vladiki što nam je dao blagoslov da je komponujemo, ali smo jednako tako i ponosni što je pjesma postala obilježje za pomoć izgradnje hrama Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine", dodala je Milojevićeva.

Osim u Trebinju, etno grupa "Zahumlje" najviše koncerata imala je u Crnoj Gori, gdje su nastupali na brojnim manifestacijama i svetkovinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije