Muzika

Vukan Đuka najbolji guslar RS

Vukan Đuka najbolji guslar RS
Vukan Đuka najbolji guslar RS

SOKOLAC - Član Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Bijeljine Vukan Đuka pobjedik je 19. Sabora guslara Republike Srpske.

Sabor pod nazivom "Romanijo, goro od junaka", održan je na Sokocu, a nastupila su 22 guslara. Drugi je bio Boško Golijan iz Društva "Gavrilo Princip" iz Istočnog Starog Grada, a treći Vitomir Andrić iz Društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva.

Na saboru su nastupili i članovi Guslarskog društva "Romanija" sa Sokoca, kao i članovi Guslarskog društva "Starina Novak" sa Pala.

Otvarajući manifestaciju, Zoran Rebrinović, sekretar Saveza guslara RS, koji je organizator manifestacije, istakao je da su ove godine uvedene novine u glasanju za najboljeg guslara revije, koga biraju učesnici, a ne kao do sada - stručni žiri i publika.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić rekao je da su sa ovih prostora potekla mnoga poznata guslarska imena, kao što su Kosta Plakalović, Miladin Pandurević, Žarko Milić, koji su na brojnim takmičenjima osvajali prva mjesta.

Ovo je najstarija kulturna manifestacija ovog oblika na prostorima Srpske koja njeguje srpsku epsku poeziju, slobodarski duh i tradiciju srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije