Vizuelna umjetnost

Baltimor promoviše bh. umjetnike

Baltimor promoviše bh. umjetnike
Baltimor promoviše bh. umjetnike

Izložba pod nazivom "Bosnian/Art", u okviru koje su predstavljeni radovi više od 20 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ovih dana privlači pažnju posjetilaca "Rosenberg Gallery" u američkom gradu Baltimoru.

Riječ je o projektu studenata "Goucher" koledža i njihova dva profesora koji su tokom tri sedmice posjete BiH radili intervjue sa selektovanim umjetnicima, koji su potom dobili priliku da svoj rad predstave američkoj javnosti.

Postavka je otvorena početkom novembra, a zainteresovani posjetioci imaju priliku da radove umjetnika iz BiH pogledaju do 5. januara naredne godine.

Priliku da izlažu u Baltimoru dobili su Tanja Boromisa, Lana Čmajčanin, Sandra Dukić, Ella Gall, Kostja Ribnik, Ivan Hrkas, Nela Hasanbegović, Đorđe Jovanović, Adela Jušić i Namik Kabil.

Radove zahvaljujući kojima će građani Baltimora bolje da se upoznaju sa društvenim i umjetničkim prilikama BiH poslali su i Muhamed Kafedžić, Amer Kapetanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Damir Nikšić, Adela Nurković, Davor Paponja, Nina Popović, Daniel Premec, Demis Sinančević, Dejan Vekić i Abart.

Radovima "Pod lupom" i "Zatvoreno za javnost" predstavlja se i umjetnica Nela Hasanbegović iz Sarajeva.

Ona je pojasnila da su je mejlom kontaktirali studenti "Goucher" koledža koji su željeli da i njene radove uvrste u projekat "Bosnian/Art".

"Po dolasku u BiH napravili su intervjue sa svim umjetnicima i od novembra su radovi postavljeni u 'Rosenberg Gallery'", rekla je Hasanbegovićeva.

Dodala je da su studenti američkog koledža zajedno sa svojim profesorima odabrali radove za koje smatraju da daju najbolji presjek situacije u BiH, kako društvene, tako i umjetničke.

Radovi Hasanbegovićeve propituju strukturu funkcioniranja današnje kulture, identiteta, roda, umjetnosti, ali i društva u cjelini.

Banjalučki umjetnik Davor Paponja smatra da, s obzirom na to da naši umjetnici rijetko imaju priliku da izlažu vani, ovaj projekat je i više nego pozitivan korak za sve njih.

"U Baltimoru je izloženo mojih 12 crteža iz serije 'Habitat', koje sam radio 2009. godine", rekao je Paponja.

Organizatori ove postavke će po zatvaranju bh. umjetnicima proslijediti fotografije, ali i medijske izvještaje, te informacije o posjećenosti. *

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije