Vizuelna umjetnost

Bez fotografije ne može zamisliti život

Bez fotografije ne može zamisliti život
Bez fotografije ne može zamisliti život

Banjalučanka Dasha Gajić, idejni tvorac prvog banjalučkog bloga "Street style Banjaluka by Dasha Gajić", napisala je svoju prve knjigu o uličnoj modi, koju je protekle sedmice promovisala.

"Street style Banjaluka by Dasha Gajić" naziv je knjige koja je nastajala dvije godine.

"Knjiga je kruna dvogodišnjeg intenzivnog rada i svakako jedan korak više, te predstavlja uvertiru za sve ono što slijedi. Uloženo je mnogo truda, ne samo mog, već i mojih modela, sugrađana, pozitivne energije, te sada imamo veoma lijep trag za generacije koje dolaze", kazala je Dasha.

Nemoguće je bilo uvrstiti sve fotografije koje su nastale na ulici pod Dashinim objektivom, pa je strogom selekcijom knjigu upotpunila s oko 70 fotografija, koje su najbolje prošle kod medija, čitalaca i svih onih koji prate njen rad i blog.

"Teško je biti objektivan kada je modna fotografija u pitanju jer selekcija uvijek ima neki lični afinitet", ističe autorka.

 Ispred njenog objektiva pozirali su modeli svih generacija, ali, pored modne fotografije, akcenat stavlja na promociju umjetničke scene i prirodne ljepote. Njena prva fotografija nastala je još u vrijeme osnovne škole, a prva modna 2006. godine u Filadelfiji.

 "Fotografija je za mene način izražavanja, hobi, strast, način života, ali i mnogo više od toga. Ona mi je ispunila život i ne mogu zamisliti život bez nje", priznaje Dasha.

Može se pohvaliti i svojim modnim blogom za čiji je nastanak bilo potrebno mnogo hrabrosti, truda, energije.

Kaže da je uspostaviti street style scenu bio težak podvig, a još teže je održavati na istom nivou, dok su njena inspiracija ljudi koje upoznaje kroz posao i koji joj daju nadahnuće.

Dasha kaže da je za nju moda veoma važna.

"Shvatam je kao igru, ali i kao način da ispoljim svoju kreativnost i predstavim sebe i svoj identitet. Moj modni stil je veoma promjenljiv. Trenutno se najbolje osjećam u elegantnim i klasičnim odjevnim komadima", kazala je Dasha.

Za nju je ikona stila svaka osoba koja se ugodno osjeća u svojoj koži i koja se oblači u skladu sa svojim karakterom.

"Ako bih morala birati od slavnih ličnosti, za mene su ikone stila Blejk Lajvli i Olivija Palermo", dodala je ona.

Dasha smatra da ulična moda kreira trendove, te ističe da ova moda i blogovi posvećeni njoj trenutno imaju dominantnu ulogu u modnoj industriji.

Njen blog je uvršten na listu nekoliko najboljih u Evropi i svijetu, a stigla su i druga priznanja.

"Bilo je nekoliko priznanja i nagrada, ali svakako je najveće priznanje naći se na listi Street Style Newsa, tj. na listi najboljih street style blogova, rame uz rame sa Sartorialistom, Face Hunterom i drugima", navela je Dasha.

Ova Banjalučanka ima u pripremi mnogo interesantnih projekata, ali prvo će na odmor.

"Sada mi treba jedan kraći odmor da sumiram utiske i napunim baterije", dodala je Dasha.

Zahvalna za podršku

Dasha je zahvalna svima koji su podržali i vjerovali u banjalučki street style projekat.

Ambicije, volje i želje ovoj mladoj umjetnici nikada nije nedostajalo. U poslu je pravi perfekcionista, prijaju joj pohvale i pozitivni komentari, ali je spremna saslušati i prihvatiti kritiku ili sugestiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije