Vizuelna umjetnost

Bh. umjetnici zasijali na Cetinju

Bh. umjetnici zasijali na Cetinju
Bh. umjetnici zasijali na Cetinju

Performansom istaknutog bh. umjetnika Jusufa Hadžifejzovića "Strah od pitke vode" u četvrtak naveče je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag - Dado Đurić" na Cetinju otvorena postavka savremene bh. umjetnosti pod nazivom "Dekodiranja".

Izložba obuhvata radove 36 umjetnika iz Sarajeva, Banjaluke i Trebinja.

Kustoski tim, koji je odabrao umjetnike iz sva tri grada, čine Branka Vujanović i Džon Blekvud, koji su selektori za Sarajevo, Igor Bošnjak za Trebinje i Slobodan Vidović i Predrag Terzić za Banjaluku.

"Osnovni cilj izložbe je da prezentuje kompleksnost savremene bh. umjetnosti, povezujući referentne umjetnike iz tri grada koji posljednje dvije decenije aktivno djeluju na umjetničkoj sceni BiH", rečeno je na otvaranju postavke "Dekodiranja".

Organizatori smatraju da je neophodno podržati savremenu umjetničku scenu čiji je "razvoj privremeno anesteziran društveno-političkim okolnostima i neusklađenošću kulturne strategije, što je dovelo do svojevrsne atrofije kolektivne senzitivnosti prema umjetničkim ostvarenjima i smanjene vidljivosti sadržaja".

"Suočavamo se sa sve većom fragmentacijom na mikroscene koje pomalo autistično deluju u svojim lokalnim okvirima. Sledstveno tome, fokus jeste, i treba da bude, na umetnicima koji ulažu napor da se potreba za uvezivanjem reanimira i da se hermetičan odnos prema umetničkim tendencijama u regionu zameni interakcijom nekad jedinstvenog kulturnog prostora", navela je u predgovoru kataloga izložbe koordinatorka projekta Ana Ivanović.

Umjetnici iz Sarajeva čiji su radovi predstavljeni na ovoj značajnoj izložbi su: Maja Bajević, Saša Bukvić, Danica Dakić, Gordana Anđelić-Galić, Nela Hasanbegović, Jusuf Hadžifejzović, Ivan Hrkaš, Taida Jašarević, Adela Jušić i Šejla Kamerić.

Priliku da im radovi budu predstavljeni pred crnogorskom publikom dobili su i Emir Kapetanović, Muhamed Kafedžić, Damir Nikšić, Renata Papišta, Daniel Premec, Jasmina Gavrankapetanović-Redžić, Iva Simčić i Alma Suljević.

Od umjetnika iz Banjaluke na izložbi su zastupljena djela Slobodana Vidovića, Ninoslava Kovačevića, Nenada Maleševića, Miodraga Manojlovića, Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Borjane Mrđe i Vese Sovilja.

Od trebinjskih umjetnika na Cetinju su izloženi radovi Nade Arnaut, Igora Bošnjaka, Nebojše Bumba, Miljana Vukovića, Ratka Vučinića, Miloša Vučićevića, Mirjane Kodžo, Marka Musovića, Bogdana Radovića i Bojane Tamindžija.

Ljubitelji umjetnosti ove radove mogu pogledati do 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije