Vizuelna umjetnost

Danilova harizma neiscrpna inspiracija

Danilova harizma neiscrpna inspiracija
Danilova harizma neiscrpna inspiracija

BANJALUKA - Fotografije iz detinjstva, upisnice u osnovnu školu i univerzitet, diplome, brojni novinski članci, gostovanja u svetskim metropolama deo su građe koju smo o sjajnom Danilu Kišu pripremili za izložbu u Banjaluci, rekla je Olga Krasić-Marjanović.

Ona je autorka izložbe pod nazivom "Kiš", koja se od danas može pogledati u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u Banjaluci.

Kako je pojasnila Krasić-Marjanovićeva, ova postavka pripremljena je povodom 80 godina od Kišovog rođenja, a posvećena je njegovom životu i stvaralaštvu.

"Kiš je jedan od pisaca novije srpske književnosti koji ima veliku harizmu i njegovo delo i čitav njegov interesantan i buran život su zaista neiscrpna inspiracija za sve one koji se bave proučavanjem istog", isakla je Krasić-Marjanovićeva.

Ona je pojasnila da je Biblioteka grada Beograda pripremila izložbu o Kišu još 2005. godine, te da je ona do danas obišla brojne biblioteke i kulturne centre u Srbiji, ali i da je bila postavljena i na Cetinju i u Parizu.

"Građa o Kišovom životu i stvaralaštvu čuva se u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, koja poseduje 4.800 stranica ličnih dokumenata. Ti dokumenti u vezi su s ugovorima s izdavačima, njegovim rukopisima, nagradama i priznanjima koja je dobijao još za života", pojasnila je ona.

Zanimljivo je da je sve sačuvano zahvaljujući dvjema ženama, Kišovim životnim saputnicama, Mirjani Miočinović i Paskal Delpeš, koje su ga, kako je Krasić-Marjanovićeva dodala, obožavale.

"Upravo je zahvaljujući njima ta građa digitalizovana i dostupna mnogim istraživačima. Moj zadatak je bio da idući kroz tu građu ponovo istražim dokumenta i fotografije i rekonstruišem njegov život i najvažnije momente njegovog stvaralaštva", pojasnila je ona.

Ona je zaključila da je bitno da se kroz pomenutu postavku vidi da nije lako pisati i da pisci, posebno kada je Kiš u pitanju, imaju veoma često nemilosrdne intervencije na svojim rukopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije