Vizuelna umjetnost

Drenka Živković izrađuje ikebane i slika na svili

Drenka Živković izrađuje ikebane i slika na svili
Drenka Živković izrađuje ikebane i slika na svili

Banjalučanka Drenka Živković, ljekar u penziji, koja penzionerske dane provodi u trebinjskom Domu penzionera, poslije dugogodišnjeg rada u zdravstvu, u kojem je upravo ona u gradu na Vrbasu formirala Anesteziološku službu, sada izrađuje ikebane od suvog cvijeća i slika na staklu i svili.

Iako na pragu devete decenije, Drenka, koja je i ime dobila po biljci - drenu, obožava prirodu, koristeći svaki trenutak da boravi u njoj, da sakuplja i suši različito bilje i od njega pravi prava umjetnička djela koja ne prodaje, već poklanja.

"Pored predivnog plavetnila neba, nigdje na svijetu nisam vidjela takvu modrinu cvijeta čička kao u Trebinju i od njih pravim obiljene aranžmane", kaže nam Drenka.

Prisjeća se da njena ljubav prema umjetnosti traje od djetinjstva, gdje je najprije slikala, a onda se upoznala i sa keramikom i drugim oblicima umjetnosti, u kojoj je bila toliko aktivna da je više od tri decenije član Udruženja primijenjenih umjetnika BiH.

Nekada je, kaže, slikala i na svili, a trenutno izrađuje slike u staklu i radi sa epoksidnim smolama, sa kojima pokušava uklopiti svoje sušene biljke, stvarajući na taj način trodimenzionalne slike.

"Svakim danom otkrivam jedan apsolutno drugačiji svijet koji mi vjerovatno produžuje i životni vijek, pa mi godine ne predstavljaju veliku prepreku", kaže nam Drenka.

Ona za dugovjekost preporučuje i sklonost ka humoru, a sama nosi tragalački duh koji je nije napustio, ali hvali i skladan porodični život koji je imala.

Iako je u Trebinje došla prvenstveno zbog klime, zdravog i mirnog života koji ovdje vodi, uz obilje sunca i plavetnilo neba koji joj odgovaraju, dodaje da je sobom iz Banjaluke ponijela i lijepa sjećanja koja je ispunjavaju.

Jedina joj je želja da slike i ikebane novijeg datuma prikaže i široj javnosti u Trebinju, jer je svojevremeno izlagala u Zrenjaninu, Banjaluci, Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije