Vizuelna umjetnost

Ekonomistkinja u svijetu dekupaža

Ekonomistkinja u svijetu dekupaža
Ekonomistkinja u svijetu dekupaža

Banjalučanka Sanja Ševo, diplomirani ekonomista, pored volontiranja u knjigovodstvenom birou, uspješno se već tri godine bavi izradom predmeta tehnikom dekupaža.

Kao mala, pokazivala je interes za umjetnost i kreativno izražavanje te, kako kaže, nakon završene srednje fotografske škole želja joj je bila da upiše Fakultet primijenjenih umjetnosti, ali sticajem okolnosti ipak je odabrala ekonomiju.

"Iz ljubavi prema umjetnosti i radoznale prirode, sa prijateljicom sam otišla na radionicu u lokalni 'Hobby art shop', gdje sam se prvi put susrela sa dekupaž tehnikom i sa svim ljepotama tog kreativnog svijeta", priča nam Sanja.

Ona priznaje da je poslije završetka radionice oduševljena predmetom koji je dekorisala shvatila da se rodila nova ljubav. Dekupaž ili salvetna tehnika je jednostavna i popularna tehnika kojom se mogu ukrašavati svi materijali, uključujući drvo, porculan, svijeće, tekstil...

"Uslijedila je potraga za svim predmetima po kući na kojima sam mogla da primijenim dekupaž i vježbam novootkriveni talenat, tako su novo, veselo i šareno lice dobile brojne drvene kutijice, stalak za CD-ove, kuhinjski drveni setovi i mnogi drugi predmeti", govori Sanja.

Dodaje kako je neopisiv osjećaj samog stvaranja, ta igra boja, motiva i predmeta koji dekoriše.

"Inspiracija se nalazi svuda oko mene i svaki doživljaj, svaka emocija, nekada sam motiv, pa i predmet koji dekorišem ili čak osoba kojoj je predmet namijenjen, mogu me pokrenuti", kaže ona.

Priznaje da su reakcije na rukotvorine od strane najbližih, prijatelja i rodbine, koji su joj bili i najveća podrška odlične.

"Slike radova stavljam na Facebook profil i tako je nastala stranica Kreat S", dodaje Sanja.

Ističe kako je donacijom jednog rada, učestvovala i u humanitarnoj akciji, koju su organizovali banjalučki kreativci kao znak podrške za prikupljanje sredstava u liječenju jedne djevojčice.

"Učestvovala sam i na 'PopArt dizajn marketu', koji je održan povodom novogodišnjih praznika kao i povodom 8. marta gdje sam izlagala radove", dodaje Sanja.

Rekla je da materijal nabavlja u Banjaluci, Sarajevu i Travniku, kao i prilikom putovanja u inostranstvo.

"Dragi ljudi me uvijek obraduju ponekom sitnicom koju mogu da iskoristim za kreacije", ističe ona.

Kaže da je pozitivna iskustva i ljubav prema kreativnom izražavanju pokreću i bude želju da nastavi dalje s ovom vrstom umjetnosti.

"Svaka mala želja i cilj, rađa nove ideje i planove koji otvaraju neka nova vrata" dodaje Sanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije