Vizuelna umjetnost

Genije koji je učio od prirode

Genije koji je učio od prirode
Genije koji je učio od prirode

MILANO - Najveća izložba ikad održana u Italiji o genijalnom Leonardu da Vinčiju, rođenom na današnji dan 1452, biće otvorena danas u Milanu u muzeju "Palazzo Reale" i trajaće do 19. jula.

Izložba pod nazivom "Leonardo 1452 - 1519" ima za cilj da široj javnosti predstavi široku lepezu stvaralaštva najvećeg renesansnog umjetnika, što podrazumijeva crteže, osvrte na umjetnost i antikvitete, veliku renesansnu inovaciju nazvanu "Kretnje uma", fokus na utopijske projekte i mehaničke automatizacije inženjerskih poduhvata ovog genija. Razvijena kroz 12 sekcija, izložba obuhvata Leonardove rane godine u Firenci, kao i dva boravka u Milanu i njegov francuski period.

Najpoznatiji po slikarskim remek-djelima "Tajna večera" i "Mona Liza", Leonardo da Vinči bio je i renesansni arhitekta, vajar, pronalazač, inženjer, te je kroz vijekove opisivan kao ideal renesansnog čovjeka i univerzalni genije, a njegovi izumi, iako nisu primjenjivani u njegovo doba, danas se koriste u modernoj tehnologiji. Bio je fasciniran misterijama ljudskog lica i proporcijama čovjeka, iz čega je, pored mnogih djela, nastao i "Vitruvijev čovjek", urađen perom i tintom na papiru. Leonardo je vjerovao da su mehanizmi u ljudskom tijelu analogni mehanizmima u svemiru i stoga "Vitruvijev čovjek" predstavlja spoj umjetnosti i nauke, te je savršen primjer njegovog pokušaja da kroz proporcije uspostavi odnose između čovjeka i prirode. Dva boravka u Milanu ostaće obilježena "Tajnom večerom" te staračkim "Autoportretom", ali tad je i izveo druge slike i crteže (od kojih je većina danas izgubljena), nacrte pozorišta, arhitektonske crteže, modele za kupolu Milanske katedrale, te je čak dizajnirao i mašinu za letenje.

"Iako je čovjek sa svojim duhovnim sposobnostima otkrio veliki broj pronalazaka, nikad neće otkriti pronalazak koji može nadmašiti prirodu po ljepoti, jednostavnosti i neposrednosti, u čijem stvaranju ne nedostaje ništa i ništa nije prekomjerno", govorio je Leonardo, koji je pored toliko toga što je ostavio u amanet čovječanstvu takođe rekao: "Umirem, a ništa postigao nisam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije