Vizuelna umjetnost

Junaci Velikog rata "oživjeli" u ANU RS

Junaci Velikog rata "oživjeli"  u ANU RS
Junaci Velikog rata "oživjeli" u ANU RS

BANJALUKA - Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu", u sklopu programa "U kontekstu 1914 - 2014", a povodom stogodišnjice početka rata, pred brojnim posjetiocima u utorak uveče otvorena je u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) u Banjaluci.

Nakon Pala i Trebinja, postavka se pred Banjalučanima igrom slučaja našla baš na dan okončanja rata, 11. novembra.

U ime organizatora, Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Republike Srpske, Božidar Marjanović, jedan od autora izložbe, rekao je da u okviru programa "U kontekstu 1914 - 2014" postoje dva segmenta - izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" i  dokumentarno filmsko veče.

Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, izjavio je da je saradnja sa Kinotekom Republike Srpske jedna od prvih koje je on lično potpisao 1992, kada je došao na čelo ustanove, i da se do današnjeg dana pokazuje kao jedna od najprimjernijih.

Zelenović je posebno istakao da je posao autora izložbe Aleksandra Erdeljanovića i Božidara Marjanovića bio obiman samim tim što su morali da iz desetine hiljada fotografija, koje su dobili iz filmskog materijala, izdvoje nekoliko.

"Snimci iz tog vremena, od kojih je sastavljena izložba, dijele se na tri kriterijuma: filmska snimanja domaćih autora, filmska snimanja savezničkih snimatelja i filmska snimanja snimatelja iz zemalja okupatora", dodao je Zelenović. Izložba će biti otvorena do 21. novembra.

Dokumentarno filmsko veče trebalo je sinoć biti održano u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije