Vizuelna umjetnost

Matisova slika koju su ukrali nacisti vraćena vlasnicima

Matisova slika koju su ukrali nacisti vraćena vlasnicima
Matisova slika koju su ukrali nacisti vraćena vlasnicima

BERLIN - Matisova slika koju su ukrali nacisti i koja je bila dio tajne kolekcije njemačkog kolekcionara Kornelijusa Gurlita predata je danas nasljednicima jevrejskog dilera umjetnina.

"Žena u fotelji" jedna je od prva dva djela iz Gurlitove kolekcije koja su vraćena zakonskim vlasnicima, piše AP.

Advokat Kris Marinelo, koji predstavlja nasljednike dilera umjetninama Pola Rozenberga i koji je doputovao u Minhen da preuzme sliku rekao je da je oduševljen što je slika vraćena i da se nada da će njemačka vlada transparentno i brzo riješiti i druga potraživanja Gurlitovih slika.

Gurlit je preminuo prošlog maja, nekoliko mjeseci pošto su vlasti zapljenile oko 1.400 predmeta iz njegovog stana u Minhenu u okviru istrage utaje poreza. Zvaničnici sada provjeravaju da li s nekoliko stotina zapljenjenih dijela nacisti uzeli od njihovih vlasnika.

Švajcarski muzej koji je prihvatio Gurlitovu kolekciju ali i rođak koji se žalio na njegov testament su obećali da će ukradene predmete vratiti vlasnicima.

Njemačka vlada potpisala je ugovor o restituciji Matisove slike, kao i slike Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" koja je uzeta biznismenu Dejvidu Fridmanu.

Sud u Minhenu koji vodi Gurlitovo imanje formalno je odobrio vraćanje dvije slike. Liberman je vraćen u srijedu.

Stručnjaci smatraju da su još dvije slike iz Gurlitove kolekcije - "Par muzičara" Karla Spizvega i Pisaroova slika "Sena sa Pont Nefa, sa Luvrom u pozadini" ukrali nacisti.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije