Vizuelna umjetnost

Ministar pozvao da noć provedu u muzejima

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević čestitao je svim učesnicima programa obilježavanja manifestacije "Noć muzeja" i pozvao građane da subotnju noć provedu u muzejima u Srpskoj, ali i da ne zaborave da su im vrata muzeja otvorena svaki dan.

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture pozdravljaju i podržavaju ovako značajne manifestacije, a posebno kada promovišu istinske vrijednosti kao što to radi `Noć muzeja`", navodi Malešević u čestitki koja je dostavljena Srni.

Prema njegovim riječima, manifestacija "Noć muzeja" svake godine privlači sve veći broj posjetilaca i bilježi značajne i respektabilne rezultate u domenu aktuelne muzeološke prakse.

"Rad i trud naših muzeja da zauzmu značajno mjesto u okviru evropske muzejske scene je prepoznatljiv i vrijedan svake pohvale. Slika te velike umjetničke scene koja u istoj noći pali svjetla i otvara svoja vrata velikom broju posjetilaca, impresivna je", naglasio je Malešević.

On ističe da bi "Noć muzeja" trebalo da pokaže svestranost muzeja, odnosno njegovu višestruku ulogu u društvu, počevši od očuvanja tradicije, pa do praćenja svjetskih tokova i evropskih vrijednosti.

"Upravo ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja `Muzeji za održivo društvo` pokazuje ulogu ovih ustanova kulture u podizanju opšte svijesti društva o toleranciji, te o ozbiljnim posljedicama djelovanja savremenog čovjeka na prirodu i prirodne resurse", rekao je Malešević.

On je dodao da muzeji, svojim izložbama, brojnim sadržajima i aktivnostima nastoje da ukažu na aktuelne pojave i probleme u zajednici, ali i da promovišu i unaprijede prava svakog čovjeka.

"`Noć muzeja` je izuzetna prilika za građane širom Republike Srpske da se povežu sa kulturom i umjetnošću, a posebno me raduje što ova manifestacija privlači, ali i edukuje sve veći broj mladih", naveo je Malešević.

Prema njegovim riječima, velika zahvalnost duguje se muzejskim radnicima i umjetnicima koji su se potrudili da ova noć u Republici Srpskoj zablista isto kao u ostalim evropskim gradovima.

Malešević je čestitao Međunarodni dan muzeja svim muzejima i muzejskim radnicima u Republici Srpskoj i poželio im mnogo uspjeha u programima obilježavanja "Noći muzeja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije