Vizuelna umjetnost

Otkazana izložba karikatura "Pjer"

Otkazana izložba karikatura "Pjer"
Otkazana izložba karikatura "Pjer"

BANJALUKA - Izložba karikatura "Pjer", koja je trebalo da bude otvorena sutra u Banjaluci, otkazana je zbog internih problema u organizaciji, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Na izložbi, koja je trebalo da bude otvorena u Muzeju savremene umjetnosti, planirana je bila izložba radova sa 47. konkursa karikatura "Pjer", čiji je organizator kompanija "Večernje novosti".

Izložba obuhvata najbolje karikature odabrane među 522 rada od 144 autora.

Ovogodišnja nagrada za najuspješniju novinsku karikaturu "Zlatni Pjer" dodijeljena je Toši Borkoviću, nagrada "Srebrni Pjer" Zoranu Petroviću, dok je "Bronzanog Pjera" osvojio Špiro Radulović.

U konkurenciji za najbolji portret-karikaturu pobijedio je Laza Sredanović-Dikan.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je žiri u sastavu prošlogodišnji laureat "Zlatnog Pjera" Aleksandar Blatnik, glumac i ovogodišnji dobitnik nagrade "Jovan Hadži Kostić" Zoran Rankić, vršilac dužnosti direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja likovnih umjetnika Srbije Zoran Čalija i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović.

Konkurs za nagradu "Pjer" pokrenule su "Večernje novosti" 1967. godine.

Idejni tvorac bio je karikaturista i slikar Dragan Savić, a ideju je u djelo sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik "Večernjih novosti".

"Pjer" je danas najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije