Vizuelna umjetnost

Plač publike ne kvari ugođaj

Plač publike ne kvari ugođaj
Plač publike ne kvari ugođaj

BANJALUKA - Probe za prvu predstavu za bebe u Republici Srpskoj "Tačka na izletu" u režiji Aleksandra Pejakovića uveliko su u toku, a ovo ostvarenje premijerno će biti prikazano 25. marta u Dječijem pozorištu RS (DP RS) u Banjaluci.

Prema Pejakovićevim riječima, određenim istraživanjima došlo se do zaključka da ne postoji pokrivenost sadržajima tog tipa za bebe, s obzirom na to da su predstave koje se rade u DP RS namijenjene djeci uzrasta od tri godine.

On je pojasnio da će prostor biti kreiran kao umjetnička instalacija, koja bi nudila izuzetan osjećaj prijatnosti kako bebama tako i roditeljima.

"Sama koncepcija posmatraće novorođenčad kao 'tačke' na svom prvom 'izletu ka nepoznatom', a njena specifičnost i njen sadržaj stimulisali bi sva čula kombinacijom vizuelne umjetnosti, plesa, muzike i poezije", pojasnio je Pejaković.

Svi ti elementi, dodao je Pejaković, podsticali bi na interakciju, što bi kod novorođenčadi izazvalo radoznalost i istraživanje prostora, što i jeste najvažniji cilj te predstave.

Za scensku postavku zadužen je Pejaković, dok je poeziju i motive birao književnik Predrag Bjelošević. Za scenografiju i kostimografiju zadužene su Berina Šuščević i Jelena Savić, dok koreografiju radi Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta RS.

"Bebe i roditelji bi u svakom trenutku mogli izaći s predstave, a ući ne bi mogli samo u slučaju da se u prostoru za igru nalazi više od 70 ljudi", pojašnjava Pejaković.

Predstava će na dan premijernog izvođenja biti igrana u četiri termina u trajanju od po 20 minuta, a potom će biti na redovnom repertoaru subotom od 12 časova.

Pejaković je istakao da je uzrast za koji se preporučuje ovakav koncept predstave od tri do 18 mjeseci, kao i da bi se to po pravilu moralo poštovati. "Starija djeca ukoliko su nemirna štete ukupnom ugođaju, odnosno 'opuštanju'. Bitno je napomenuti da je u ovakvim predstavama plač bebe sasvim normalna pojava koja ne može negativno uticati na 'opuštanje'", naveo je Pejaković.

On je, takođe, pojasnio da je zamišljeno da roditelji i bebe sjede na sceni u posebno oblikovanom prostoru ili na bijelim "umiljatim jastucima" izrađenim prema motivima iz knjige poezije za djecu "Tačka na izletu".

Prva predstava za bebe u BiH izvedena je prošle godine na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u Sarajevu. Riječ je o komadu "Plumb BO-BO, ZU", koja se bavi smiješnim i tužnim, pokretom i zvukom, oblikom i bojom. Duhovita igra zvuka i pokreta, boje i oblika pomogla je brojnim bebama da osjete duh pozorišta i prije nego što su prohodale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije