Vizuelna umjetnost

Počelo oslikavanje novog murala u Prijedoru

Počelo oslikavanje novog murala u Prijedoru
Počelo oslikavanje novog murala u Prijedoru

PRIJEDOR - Renomirani mađarski strit art umjetnik Atila Samoži Vidam počeo je oslikavanje murala "Transformacija" na fasadi jedne zgrade u centru Prijedora.

 Ovaj njegov rad pobijedio je u konkurenciji više od stotinu prijedloga pristigli na konkurs za dodjelu nagrade "Paola de Manjinkor 2014" za najbolji mural u Prijedoru. 

Vidam je rekao sinoć novinarima da je za konkurs Paole de Manjinkor čuo prije nekoliko mjeseci na festivalu ulične umjetnosti u mjestu Vodnjan kod Pule i da je odlučio da se prijavi.

"Budući da pobjedu nisam očekivao, zadovoljan sam što sam ovdje i sretan što ću raditi projekat mural u Prijedoru", rekao je Vidam.

On je dodao da je ideja o Prijedoru kao gradu murala odlična, pogotovo za njega, koji je radio murale u Berlinu, NJujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim gradovima. 

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić rekao je da je ovo udruženje, uprkos brojnim problemima, smoglo snage da uz pomoć brojnih prijatelja umjetnosti, ovogodišnji projekat murala dovede do realizacije.

"Bez lažne skromnosti, ovo je trenutno jedan od najvećih kulturnih projekata u Republici Srpskoj, jer se na prste jedne ruke mogu najbrojati ovakvi međunarodni konkursi na ovim prostorima", rekao je Eremić.

On je istakao da je ovo jedini konkurs u jugoistočnoj Evropi ovakvog tipa, kao i da je Udruženje dalo sve svoje resurse, ljudske, materijalne i intelektualne da projekat ne prestane.

"Bilo je problema objektivne prirode, ali smo se bojali da bi prekidom realizacije ovogodišnje murala, ova priča bila završena", rekao je Eremić.

Realizacija ovogodišnjeg pobjedničkog murala bila je nakratko dovedena u pitanje budući da je grad Prijedor sredstva za izvanprogramske kulturne aktivnosti bio primoran usmjeriti u sanaciju šteta nastalih od poplava, te pomoć ugroženima.

"Vrijednost ovog kulturnog projekta jedinstvenog u jugoistočnoj Evropi prepoznale su lokalne kompanije, organizacije, udruženja i pojedinci i zahvaljujući njihovoj podršci realizacija ovogodišnjeg murala, ipak, će početi na vrijeme", rekao je Eremić.

On je dodao da se među onima koji su pomogli realizaciju murala u Prijedoru ističu Fondacija "Arselor Mital" iz Prijedora koja je donirala cjelokupan iznos za sanaciju fasade predviđene za oslikavanje murala, zatim Fortis grupacija, Elektrodistribucija Prijedor, Željeznice Srpske i Javna ustanova Centar za prikazivanje filmova u Prijedoru, te brojni privatnici i vlasnici kafića.

Nagradu "Paola de Manjinkor", nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja jedne fasade u gradu pobjedničkim radom. 

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural "Paola de Maninkor" pobijedio je "Šeširdžija" akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom 12 metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

Prijedor će novi mural dobiti za dva dana, kada je mađarski umjetnik najavio završetak njegovog ocrtavanja, a svečano otvaranje murala je zakazano za 5. septembar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije