Vizuelna umjetnost

Pred čulima sva umjetnost svijeta

Pred čulima sva umjetnost svijeta
Pred čulima sva umjetnost svijeta

VENECIJA - Nakon što je većina novinarskih ekipa, kao i stručna umjetnička javnost krenula nazad put svojih zemalja, Bijenale u Veneciji otvorilo je svoja vrata za posjetioce.

Od subote su u Veneciji posjetioci iz svih krajeva svijeta, a potraga za novim i drugačijim umjetničkim izrazom ovdje nije teška. Kako tradicija nalaže, na zvaničnom otvaranju dodijeljene su nagrade ove najveće smotre savremene umjetnosti u svijetu.

"Ovo je udarac pesnicom u sadašnjost", rekao je kratko Okvui Envezor, kustos ovogodišnjeg Bijenala na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

Jermenski paviljon sa izložbom radova umjetnika iz dijaspore, koja je posvećena 100. godišnjici genocida nad Jermenima, proglašen je najboljim na 56. bijenalu umjetnosti u Veneciji, a specijalno priznanje dodijeljeno je američkom paviljonu za izložbu djela Džoan Džonas, pionirke performansa i video-umjetnosti.

"Zlatnog lava" za najboljeg umjetnika na centralnoj izložbi "Sve budućnosti svijeta" dobila je takođe poznata američka konceptualna umjetnica Edrijen Pajper, a "Srebrnog lava" za mladog umjetnika Im Heung-Sun iz Južne Koreje. Specijalna priznanja posthumno je dobio njemački filmski umjetnik Harun Faroki, te sirijski kolektiv "Abounaddara" i alžirski umjetnik Masinisa Selmani. "Zlatni lav" za životno djelo uručen je skulptoru Elu Anacuiju iz Gane, dok je specijalnu nagradu za doprinos umjetnosti dobila kustoskinja Suzan Gez iz SAD.

Senzibilitet umjetnika na Bijenalu prema aktuelnim geopolitičkim pitanjima istakli su i članovi međunarodnog žirija, koji su uručili nagrade u društvu Envezora i Paola Barate, predsjednika Bijenala. Žiri je istakao i da je 56. bijenale prva međunarodna izložba umjetnosti u Veneciji koja je namijenila prostor za performativnu i diskurzivnu umjetnost kao integralne elemente umjetničke prakse današnjice.

U Veneciju su već stigle organizovane posjete školaraca, koji imaju priliku da učestvuju u brojnim programima. Gužve u gotovo svakom dijelu grada dokazuju da i ovogodišnja smotra, koja će biti otvorena do 22. novembra, opravdava očekivanja ljubitelja umjetnosti. Iako Veneciju ovih dana potresa protest protiv vlasti koja dozvoljava da kruzeri, dvostruko veći od "Titanika", u interesu nekolicine spekulanata, ulazeći u lagunu narušavaju istorijsko gradsko jezgro i eko-sistem, na Bijenalu ipak sve teče po planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije