Vizuelna umjetnost

Rekordne cijene za Pisara i Van Goga

Rekordne cijene za Pisara i Van Goga
Rekordne cijene za Pisara i Van Goga

LONDON - Pariska ulična scena Kamija Pisara prodata je za 19,9 miliona funti (24 miliona evra) na aukciji u Londonu, što je gotovo petostruko više od prethodog aukcijskog rekorda ovog impresioniste.

"Bulevar Monmartr" je jedna od najvažnijih impresionističkih slika koje su se našle na aukciji u posljednjih 10 godina i prodata je na jučerašnjoj Sodbijevoj aukciji, piše AFP.

Slika iz 1897. sa tipičnom proljećnom scenom pariskog kvarta bila je u vlasništvu jevrejskog industrijalizaca Maksa Silberberga, koji je živeo u Breslauu. Nacisti su ga primorali da se otarasi kolekcije, a on je kasnije nestao u holokaustu. Slika je njegovoj porodici vraćena 2000.

Na aukciji je oboren rekord i za Van Gogovu sliku "Čovjek je more" koju je, "boreći" se sa šestoro rivala, neimenovani kupac uzeo za 16,9 miliona funti, što je najviša suma plaćena za Van Gogovu sliku u Londonu u posljednjih 25 godina.

Rekord je oborio i print kubističkog majstora Pikasa, kao i rad na papiru švajcarskog skulptora i slikara Alberta Đakometija.

Dvonedjeljna aukcija u Londonu počela je u utorak kada su slike Pikasa, Renea Magrita i Huana Grisa prodate za gotovo 177 miliona funti. Grisov "Kockasti stonjak" je sa 34,8 miliona funti oborio svjetski rekord za ovog španskog umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije