Vizuelna umjetnost

Slike iz kojih progovara umjetnost

Slike iz kojih progovara umjetnost
Slike iz kojih progovara umjetnost

BANJALUKA - Pored ovih slika dođe trenutak kada politika treba da zaćuti, a umetnost da progovori, rekao je Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Srbije, u četvrtak naveče na otvaranju izložbe "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - evropski konteksti" u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Postavku izložbe ovih velikana srpskog slikarstva, koja upućuje na evropske kontekste srpske moderne umjetnosti, priredile su Galerija Matice Srpske iz Novog Sada i MSU  RS.

"Pošto nas naslov 'Evropski kontekst' podsjeća da kulturni krug kojem pripadamo pripada evropskom kontekstu, a likovna umjetnost i kultura su zaista dio evropske civilizacije, drugi kontekst ove izložbe je lokalni, jer je Banjaluka svojevremeno imala slikarsku četvorku Simić, Štaljo, Misirlić, Ćurić, koji su takođe prodrmali domaću likovnu i umjetničku scenu nekim evropskim vjetrovima i kontekstom", istakao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, prilikom svečanog otvaranja izložbe.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, podsjetio je koliko je važan memorandum o saradnji, koji je isti dan potpisao s Tasovcem, a kojim će biti omogućena kvalitetnija i intenzivnija saradnja kulturnih institucija RS i Srbije.

Vizuelni identitet izložbe prate četiri boje, a prostor muzeja je transformisan kako bi se na najbolji način banjalučkoj publici predstavio razvoj srpskog slikarstva prve polovine 20. vijeka.

Ova umjetnička djela su rijetko izlagana, ali ona na najbolji način pokazuju koliko je kubizam bio značajan u srpskom slikarstvu.

Tijana Plakovljević-Bugarski, autor izložbe, rekla je da djela srpskih autora prate hronologije njihovih životnih puteva.

"Ovo je samo jedan mali dio fonda Galerije Matice Srpske, a izložba je nastala iz želje da se dio fonda koji nije dobio svoje mjesto u stalnoj postavci predstavi kroz pojedinačne izložbe", rekla je Plakovljević-Bugarski.

Sarita Vujković, v.d. direktora MSU RS, podsjetila je da je značaj ove izložbe u tome što na dobar način zaključuje ideju ove institucije koja od je ranijih godina predstavljala velikane srpskog slikarstva.

Tasovac je napomenuo da četvoricu umjetnika povezuje to što su svi potekli iz panonske ravnice iz različitih gradova, ali da su pripadali centralnoevropskom miljeu. Dodao je da su kao svoje odredište svi odabrali Pariz, ali su se svi vratili svojim korijenima.

Tokom trajanja izložbe, do 22. jula, biće priređene i projekcije dokumentarnih filmova o umjetnicima kao i kreativna radionica za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije