Vizuelna umjetnost

Slike ljudske tragedije fascinirale

Slike ljudske tragedije fascinirale
Slike ljudske tragedije fascinirale

Stručni žiri jednog od najvećih svjetskih fotografskih takmičenja, "Sony World Photography Awards", proglasio je dobitnike u profesionalnoj, otvorenoj i omladinskoj kategoriji.

Ovogodišnje nadmetanje obilježio je rekordni broj prijava sa pristiglih 183.737 fotografija iz 177 zemalja, što potvrđuje da je riječ o prestižnom foto-takmičenju, koje pored priznatih umjetnika već osam godina zaredom okuplja i mlade talente fotografije iz cijelog svijeta.

U profesionalnoj kategoriji pobjedu je odnijela serija snažnih slika koje ulaze u srce ljudske tragedije, "Kriza ebole preplavljuje glavni grad Liberije" ("Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital"), fotografa Džona Mura.

Značaj ovih fotografija za rano otkrivanje epidemije ebole u Monroviji, epicentru smrtonosne bolesti, univerzalno je prepoznat, a njujorški fotograf je nagrađen i priznanjem "Zlatni iris" ("L'Iris D'or"), kao i sa 25.000 američkih dolara i najnovijom "Sony" opremom za digitalno fotografisanje.

U obrazloženju žirija istaknuto je da su Murove fotografije intimne i pune poštovanja, u potpunosti pokazuju surovost ljudskih života iskidanih nevidljivim neprijateljem i pomjeraju nas svojom hrabrošću i novinarskim integritetom.

Njemački fotograf-amater Armin Apel je pobjednik u otvorenoj kategoriji, a sa svečane ceremonije odnio je nagradu vrijednu i 5.000 američkih dolara. Nagrađeni rad "Školsko dvorište" ("Schoolyard") nastao je kada je Apel paraglajdujući fotografisao pejzaž njemačkog gradića Biberah na Risu.

Za najboljeg mladog fotografa proglašen je 19-godišnji student Jong Lin Tan iz Malezije, dok je Svetlana Blagodareva iz Sankt Peterburga kao studentski fotograf godine osvojila 35.000 evra vrijednu "Sony" fotografsku opremu za svoj univerzitet.

Nagrada za izvanredan doprinos fotografiji otišla je u ruke čuvenom fotografu Elioru Ervitu. Nakon 60 godina karijere, Ervit je prepoznat širom svijeta po svojim iskrenim, najčešće ironičnim crno-bijelim fotografijama svakodnevice. Njegovi radovi, kao i fotografije svih ovogodišnjih pobjednika, biće izloženi od 24. aprila do 10. maja u Samerset Hausu, kulturnom srcu Londona.

"Sony World Photography Awards" je najveće fotografsko takmičenje na svijetu i njen cilj je jednostavan: da prepozna i nagradi najbolje savremene fotografije na svijetu.

Nagrade za najbolje su, pored priznanja, novčane - 30.000 američkih dolara, kao i najsavremenija oprema za digitalno formiranje slike "Sony".

Potpuno besplatno fotografi svih sposobnosti su pozvani da dostave svoje najbolje pojedinačne fotografije ili serije istih. Najbolje slike se biraju  od strane Svjetske organizacije "Photography" i posebno odabranog žirija Svjetske akademije "Photographic", koji je sačinjen od najcjenjenijih pojedinaca fotografske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije